Kako da se rešite žutih mrlja sa vaših jastuka? Neka se ponovo zabele kao kad su tek kupljeni

26.03.2024

10:12

0

Autor: K. O.

Nemojte odham bacati, imamo rešenje

Kako da se rešite žutih mrlja sa vaših jastuka? Neka se ponovo zabele kao kad su tek kupljeni
Copyright Profimedia

Skinuli ste jastučnicu i zgrozili se koliko vam je požuteo jastuk?

Bez obzira koliko navlake za jastuke dobro štite, pre ili kasnije na njima će se pojaviti odvratne žute mrlje. Umesto da odmah bacite svoj jastuk, možete ga jednostavno oprati. Potrebno vam je nekoliko sastojaka, a većinu već imate kod kuće.

Šta vam je potrebno?

  • 1 šolja deterdženta za sudove u prahu (ili izmrvljene tablete)
  • 1 šolja deterdženta za veš
  • 1 šolja izbeljivača (natrijum hipoklorit)
  • 1/2 šolje boraksa

Postupak:

Proverite oznaku za pranje na jastuku kako biste pronašli maksimalnu sigurnu temperaturu za pranje. Zatim dodajte sastojke za čišćenje i uključite mašinu za pranje veša.

Pored jastuka koji želite oprati, stavite ćebe ili drugi jastuk kako bi bubanj u mašini bio dobro uravnotežen. Stavite na duži program pranja. Nakon prvog ispiranja jastuka, ponovite ispiranje kako biste bili sigurni da ste isprali sve hemikalije.

Profimedia
 

Možete ih ostaviti da se prirodno osuše ili ih staviti na program sušenja u mašini, što će ubrzati sušenje, piše Reader's Digest.

Jastuci od perja se moraju sušiti na vazduhu, dok se sintetički jastuci mogu sušiti samo na niskim temperaturama. Dodavanje nekoliko čistih teniskih loptica ili loptica za sušenje od vune održaće vaše jastuke mekanim.

I naravno, prljavština i mrlje će se vremenom ponovo pojaviti. Stručnjaci preporučuju pranje jastuka na svaka tri meseca. Naravno, nakon određenog vremena, jastuk će biti potrebno da se zameni.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike