Veliko prolećno sređivanje: Ovih 10 stvari vam nije potrebno, samo se vuku po kući i skupljaju prašinu

20.03.2024

18:18

0

Autor: K. O.

Stiglo je proleće i donelo novu energiju - vreme je za raščišćavanje životnog prostora

Veliko prolećno sređivanje: Ovih 10 stvari vam nije potrebno, samo se vuku po kući i skupljaju prašinu
Copyright Pexels

Stiglo nam je proleće, a sa njim i nova energija. Vreme je da se i vi trgnete iz zimskog sna i rešite otpada koji ste gomilali u svom domu još od prethodne godine.

Uvek postoje neke stvari koje se samo povlače po kući, ničemu više ne služe sem da skupljaju prašinu i kradu prostor i energiju.

Proleće je pravi trenutak da kažete stop, raščistite prostor i pustite prolećno sunce da pokrene novu energiju vašeg doma.

Pre nego vam predstavimo 10 nepotrebnih stvari koje su definitivno za bacanje, da vam kažemo da uvek nešto možete donirati ili reciklirati, pa je dobro da odvojite kutiju i za takve stvari.

Bacanje uvek dolazi pre čišćenja, krečenja i ostalih radova u domu.

Ovo je 10 stvari koje više ne treba da čuvate:

1. Šminka koju ne koristite ili joj je istekao rok

Ponekad nam određeni proizvod jednostavno ne odgovara, ali ga iz nekog razloga i dalje držimo u kozmetičkoj torbici ili na polici u kupatilu.

Pretresite svoje nesesere, ono što više ne može da se koristi ili mu je istekao rok, odmah bacite. Ukoliko imate proizvode koji vama ne odgovaraju možete ih pokloniti mami, sestri ili prijateljici.

Oslobodite police za nove stvari u vašem životu.

Pixabay
 

2. Slomljene stvari

Dakle, ne treba da vam bude žao. Često nastavljamo da skladištimo pokvarene aparate, oštećenu odeću ili polomljeni nameštaj samo zato što nam je žao da ih bacimo. Na ovaj način samo stvaramo nered u domu, ali i lošu energiju.

Ne kaže džabe feng šui da se ništa pokvareno i slomljeno ne drži u kući.

3. Stari kuhinjski sunđeri

Svakako vam ne treba deset za čišćenje. Dovoljan je po jedan za kuhinju i jedan ili dva za kupatilo. Ovo nije samo smeće, to je izvor opasnih infekcija. Zato požurite i bacite korišćene potrepštine za čišćenje i nabavite nove.

Profimedia
 

4. Nepotrebne šnale, trake i gumice za kosu

Zarđale stare ukosnice i polomljene ili istegnute gumice takođe ne pripadaju vašem domu. Pobacajte ih.

5. Stare razglednice/pisma/ulaznice

Ukoliko su vam ovo baš drage uspomene, pa nemate srca da ih bacite (a trebalo bi), savetujemo da napravite album ili pronađite posebnu kutiju u kojoj ćete sačuvati stvari od sentimentalne važnosti. Ona može da stoji i u podrumu, ne mora da vam pravi nered u kući.

6. Pročitane knjige koje vam se nisu svidele

Postoje knjige koje želimo zauvek da sačuvamo, ali i one koje smo pročitali i za nas nemaju sentimentalne vrednosti. Poklonite ih bliskim ljudima, napravite vaše veče razmene knjiga.

Profimedia
 

Osim što će vaše police biti urednije i sa manje prašine, možete učiniti i dobru stvar i imati male književne večeri i diskusije o istim knjigama koje ste pročitali s prijateljima.

7. Stare kutije

Često čuvamo kutije u kojima smo dobili poklon, kutije od obuća, kućnih uređaja, ali ove kartonske stvari zauzimaju puno prostora i podstiču nered. Ako mesecima stoje prazni i ni na koji način se ne koriste, bolje ih je baciti ili reciklirati.

8. Lekovi kojima je istekao rok trajanja

Poželjno je da svakih šest meseci proveravate vaše kutije sa lekovima i da bacite sve ono čemu je istekao rok upotrebe. Ne samo da gube svojstva, već su opasni po zdravlje.

Profimedia
 

9. Začini i sosovi kojima je prošao rok

Pozabavite se kuhinjom i frižiderom. Ispregledajte i sortirajte sosove i začine – oni često godinama stoje na našim policama besposleni i naravno potpuno neupotrebljivi.

10. Nepotrebni kablovi i punjači

Mnogi ljudi imaju posebnu kutiju u kojoj se nalaze desetine kablova i punjača i to od uređaja koji su pokvareni, bačeni ili prodati. Pregledajte i organizujte ovu mrežu i da odbacite one kablove koji vam više ne služe.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike