Uglavnom je korisna, ali izbegavajte korišćenje sode bikarbone za čišćenje ovih predmeta

02.02.2024

12:06

0

Autor: K. B.

Soda bikarbona je zaista korisna u mnogim domaćim sredstvima za čišćenje, ali važno je znati gde je najbolje ne koristiti kako biste izbegli moguće oštećenje

Uglavnom je korisna, ali izbegavajte korišćenje sode bikarbone za čišćenje ovih predmeta
Soda bikarbona - Copyright Profimedia

Evo nekoliko stvari koje treba izbegavati tretirati sodom bikarbonom:

Staklo

Soda bikarbona je abrazivna, pa može izgrebati prozorsko staklo ili ogledalo. Preporučuje se korišćenje sirćeta kao prirodnog sredstva za čišćenje staklenih površina.

Aluminijum

Možete je koristiti za čišćenje aluminijumskih šerpi i tiganja, ali obavezno dobro isperite nakon upotrebe. Može izazvati oksidaciju aluminijuma, što može dovesti do promene boje površine.

Keramička ploča od šporeta

Izbegavajte je kod čišćenja glatke staklokeramičke ploče za kuvanje, jer može izgrebati površinu i ostaviti teško uklonjiv beli film. Ako je već korišćena, pokušajte ukloniti film sirćetom.

Profimedia
 

Mermer i kvarcne površine

Može trajno oštetiti gornji zaštitni sloj mermernih ili kvarcnih površina, ostavljajući ogrebotine. Preporučuje se korišćenje drugih sredstava za održavanje ovih površina.

Drveni nameštaj

Soda bikarbona može biti previše abrazivna za neke drvene površine, pa je bolje koristiti razblaženu mešavinu deterdženta za pranje sudova.

Antikino srebro

Iako može brzo ukloniti mrlje s antiknog srebra, previše je abrazivna i može izazvati gubitak patine i brže tamnjenje. Preporučuje se odlazak profesionalcu za čišćenje starinskog srebra.

Profimedia
 

Površine sa dubokim žlebovima

Beli talog koji ostavlja nakon sušenja može se zadržati u dubokim žlebovima ili pukotinama, čineći da predmeti izgledaju prljavo tokom vremena.

Koža i kosa

Izbegavajte redovnu upotrebu sode bikarbone na koži i kosi, jer može narušiti pH vrednost kože, ostavljajući ih suvim i lomljivim.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike