Ove stvari nemojte nikada da perete u mašini za pranje veša

12.08.2021

18:28 >> 17:01

0

Ako želite da vam stvari, ali i mašina za veš ostanu u dobrom stanju, pročitajte ove savete

Ove stvari nemojte nikada da perete u mašini za pranje veša
Copyright Pexels

Sigurno vas često mami da veš iz korpe samo ubacite u mašinu za pranje veša, izaberete program, zatvorite vrata i držite palčeve. Stvarnost je takva da na taj način verovatno nećete najbolje oprati veš, a možda ćete ga i oštetiti.

Najlakše je prljave stvari ubaciti u veš-mašinu i za sat-dva izvaditi ih blistavo čiste. Tako štedimo vreme i živce, ali ako ih operemo na pogrešnom programu ili u mašinu ubacimo ono što se tamo nikako ne bi trebalo naći, možemo napraviti više štete nego koristi.

Pročitajte još

Ponekad idemo linijom manjeg otpora i u veš-mašinu ubacujemo i nešto za šta već u startu znamo da bi bilo bolje da opremo na ruke ili da odnesemo na hemijsko čišćenje. Najčešći primeri su osetljivi odevni predmeti poput donjeg veša od čipke, svile, grudnjaci, vuneni džemperi…

Kupaći kostimi

Da, kupaći kostimi stvoreni su da budu u vodi, ali ne i u mašini za veš jer se tako mogu oštetiti bretele i unutrašnja struktura gornjeg dela ženskog kupaćeg kostima. Osim toga danas mnogo kostima ima razne ukrase, nitnice, metalno prstenje i slično, pa pranjem u mašini mnogo su veće šanse da se dogodi oštećenje i nastanu rupice. Ako želite da vaš kupaći potraje, perite ga na ruke.

Pixabay

Odela

Čak i ako je odelo od pamuka, poliestera ili nekog drugog materijala koji se inače bez problema pere u veš-mašini, sakoi, pantalone i suknje nikad ne bi trebalo da ubacimo u mašinu. To je najbrži način da navedeni komadi nepovratno izgube oblik i da se unište. Za te odevne komade predviđeno je hemijsko čišćenje.

Pexels

Kožne patike i odevni predmeti od kože

Patike od platna najbolje će se oprati u veš-mašini, i to na nižoj temperaturi, maksimalno 30 stepeni, a dobro bi bilo da ih je prethodno, pogotovo ako su bele, tretirate sredstvom za čišćenje fleka. Međutim, s kožnim patikama je druga priča, a voda i vrućina vrlo lako ih mogu uništiti.

Pexels

Slično je i sa odećom od kože. Površinu kožnih predmeta nakon što se pokvase na kiši možemo tretirati i vratiti u život, no ako takve predmete operemo u veš-mašini i natopimo vodom i deteržentom površinski sloj će se zgužvati i oštetiti. Stoga, ne perite ih već nosite na hemijsko čišćenje. Da, to košta, ali na kraju proći ćete jeftinije.

Vuna, kašmir, baršun i odeća s ukrasima

Uvek pročitajte etiketu za održavanje na odeći od vune, kašmira, baršuna i ukrašenih komada. Neki odevni predmeti izrađeni su od stopostotne vune koja može da se pere u mašini za veš, ali to će svakako biti istaknuto na etiketi.

Pexels

Međutim, većina komada od vune i kašmira treba da se peru nežno, na ruke. Predmeti ukrašeni šljokicama, metalnim nitnama i sličnim ukrasima takođe su osetljivi na agresivno pranje, pa sa njima treba nežno postupati, prati ih na ruke ili odneti na hemijsko čišćenje.

Kravate

Kravate su najčešće napravljene od svile, a pranjem u veš-mašini može se uništiti njihova unutrašnja struktura. Pranje na ruke ili hemijsko čišćenje, kad su kravate u pitanju uvek su sigurna opcija.

Pexels

Predmeti prepuni dlaka ljubimaca

Prekrivači, krevete i odeću za kućne ljubimce treba redovno da čistite, ali ipak ih nemojte ubacivati u mašinu za veš ako su prekriveni mačijom ili psećom dlakom. Zašto? Baš kao što vaša kosa može zapušiti odvod tuša, tako i dlaka kućnih ljubimaca začepljuje filtere i odvode veš-mašine. Pre nego što ubacite predmete koji su prekriveni dlakama kućnih ljubimaca, dobro ih iščetkajte.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike