Komšijska posla i stare muke! Novobeograđanki stan prokišnjava već tri godine, krivci samo okreću glavu!

25.01.2023

07:20

0

Stanimir Spasić iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije za 24sedam navodi da je za ovakvu vrstu problema zadužena Komunalna inspekcija

Komšijska posla i stare muke! Novobeograđanki stan prokišnjava već tri godine, krivci samo okreću glavu!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Novobeograđanka S. T. požalila se kako već tri godina ima isti problem - prokišnjava joj plafon u stanu i situacija je sve gora, a vlasnici stanova, koji su odgovorni za njenu muku, ne želi da odgovaraju. 

Prema njenim rečima, stan joj se nalazi na 14. spratu, dok se na spratu iznad nalaze dva stana. Ona kaže da joj prokišnjava sa njihovih terasa, jer se tu nalaze slivnici za kišnicu.

Printscreen/Facebook
 

- Komisija iz JKP "Gradsko stambeno" dolazila je da izvidi situaciju, ali su rekli da problem nije u njihovoj nadležnosti, jer su terase u vlasništvu tih stanara - napisala je S. T. na društvenoj mreži Fejsbuk. 

Ona ističe da je nakon moljenja i čekanja da stanari nameste slivnike tako da joj više ne curi voda sa plafona, sporne vlasnike stanova tužila prošle godine, ali da čitav proces traje predugo. 

Ko je zadužen za rešavanje problema?

Privatna arhiva/Stanimir Spasić
Stanimir Spasić 

Stanimir Spasić iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije za 24sedam navodi da je za ovakvu vrstu problema zadužena Komunalna inspekcija.

- Po pozivu stanara, nadležne službe izlaze na teren i prave zapisnik. Nakon toga, nalažu vlasniku da sanira kvar u određenom vremenskom periodu. Ukoliko vlasnik odbije da sanira kvar, sledi mu novčana kazna - objašnjava Spasić. 

Profimedia
 

Naš sagovornik ističe da curenje, osim u ovom konkretnom slučaju sa kišnicom, obično dolazi usled loše hidroizolacije iz kupatila, ili zapravo nemanja iste, kao i da ta šteta ne iziskuje velika novčana sredstva za popravku. 

Takođe, Spasić za 24sedam zaključuje da je takvih slučajeva u Beogradu mnogo, kao i da se u tim situacijama isključivo radi o nemaru određenih stanara.

Nadoknada štete od osiguranja 

Kada je reč o osiguranju koje stanari sami plaćaju radi sopstvene bezbednosti, moguće je dobiti odštetu od osiguravajuće kuće sa kojom su potpisali ugovor.

Iz Udruženja osiguravača Srbije svojevremeno su naveli za 24sedam da ukoliko je stan ili kuća osigurana od poplava, šteta može biti naplaćena.

24sedam
 

- U većini osiguravajućih kuća osnovna polisa podrazumeva zaštitu od požara i udara groma. Da bi građani naplatili štetu nastalu prilikom poplava moraju da poseduju i dopunsku polisu, koja se kupuje uz osnovnu - rekli su tada iz ovog udruženja. 

Cena osiguranja

Okvirna cena osiguranja stana od naprimer 40 kvadrata, uključujući i zaštitu od poplava, iznosi od 4.000 do 6.000 dinara godišnje.

Pored opcije privatnog osiguranja stana, do pre nekoliko godina JKP "Infostan tehnologije" nudilo je građanima da, uz plaćanje "Infostana", plate i osiguranje.

Međutim,  danas ta opcija za nove korisnike usluga JKP "Infostan tehnologije" ne postoji, ali oni građani koji su nekada odabrali da plaćaju uz račun za Infostan i osiguranje, mogu i danas da naplate štetu.

- U skladu sa novim Zakonom o osiguranju i preporukama Narodne banke Srbije, ne postoji mogućnost uvođenja novih korisnika u naplatu osiguranja preko računa JKP "Infostan tehnologije", od januara 2016. godine - objasnili su nedavno za 24sedam iz JKP "Infostan tehnologije".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike