Planirate da renovirate kuhinju ili želite da osvežite izgled stare? Ovim detaljima treba da se pozabavite

13.05.2022

17:03

0

Proleće je uvek savršeno za kućne radove

Planirate da renovirate kuhinju ili želite da osvežite izgled stare? Ovim detaljima treba da se pozabavite
rune-enstad-UXFJ-6Zj27M-unsplash - Copyright Unsplash

Dizajniranje kuhinje iz snova može biti uzbudljiv projekt renoviranja koji može uključivati rušenje zidova i odabir svega, od podova preko zidnih pločica pa do uređaja. Obično je to zabavan, ali složen posao, stoga nije lako prevideti sitnice koje mogu rezultirati problemima u njenom stvaranju.

Najveća greška koju većina osoba čini tokom renoviranja kuhinje odnosi se na planiranje. Uspešno preuređenje zahteva krajnji cilj i viziju, a ona se ne odnosi samo na sliku o tome kako želite da izgleda. Kako će izgledati život vaše porodice u ovom novom - starom prostoru, od mnogo veće je važnosti, a samim tim kuhinja mora udovoljavati zacrtanim ciljevima.

Obezbedite sebi vreme i istražite što je više moguće o podovima, radnim pločama, ormarićima, rasveti, dodacima, uređajima i sličnim predmetima koji ne bi trebalo da nedostaju u kuhinji, kako se ne biste suočili sa nepredviđenim troškovima.

Unsplash
 

Nikada ne birajte uređaje poput šporeta kada su kuhinjski ormarići već postavljeni. Kada je u pitanju dizajn kuhinje, mere su ključne i mogu bitno uticati na to hoće li odabrani uređaji biti pogodak ili potpuni promašaj u prostoru. Poznavanje mera uređaja poput šporeta i frižidera i te kako je važno pre nego što se naprave specifikacije ormarića.

Ako želite da transformišete postojeću kuhinju, to ćete najlakše učiniti bojenjem frontova ormarića, što je mnogo jeftinija opcija od kupovine potpuno nove kuhinje.

Ipak, postoji nekoliko važnih pitanja koja morate sebi postaviti pre nego što krenete ovim putem. Da li je trenutni izgled kuhinje funkcionalan? Da li je stil ormarića zastareo i jesu li napravljeni od materijala koji se može farbati?

Iako svi volimo da idemo u korak sa najnovijim trendovima, dizajneri upozoravaju na njihov kratki vek trajanja, stoga je bitno uključiti manji broj trendovskih predmeta u dizajn kuhinje. Veći elementi u njoj, kao što su frontovi ormarića ili radna ploča, trebalo bi da budu u stilu koji je donekle bezvremenski, tako da se nećete suočiti sa novim preuređenjem nakon nekoliko godina.

Unsplash
 

Pozadinske pločice, ručke na ormarićima i rasveta neki su od elemenata kojima možete igrati na kartu trendova jer ih je mnogo lakše zameniti.

Nemojte ignorisati kuhinjski trougao

Bez obzira na to što vaša kuhinja izgleda elegantno, neće biti funkcionalna ako su ključni uređaji predaleko jedan od drugog. U idealnom slučaju trebalo bi da stvorite kuhinjski trougao između šporeta, sudopere i frižidera, tako da su svi na maloj udaljenosti. Postavljanje ta tri osnovna radna elementa blizu jedan drugome – ali ne preblizu – čini kuhinju funkcionalnijom i jednostavnijom za korištenje, a istovremeno smanjuje nepotrebne korake.

Osim očite potrebe za velikim prostorima za skladištenje lonaca i tiganja, kao i malih kuhinjskih aparata, poput blendera, većina osoba koja se upušta u dizajniranje kuhinje pogrešno izračunava prostor potreban za druge predmete, stoga dizajneri preporučuju traženje načina za dodavanje prostora za skladištenje.

Unsplash
 

Pobrinite se za to da su vrh radne ploče i samo dno kuhinjskih ormarića dovoljno udaljeni, a to nije jedini detalj u kuhinji na koji bi trebalo da obratite veću pažnju.

Proverite možete li otvoriti mašinu za sudove bez blokiranja pristupa sudoperu i rernu bez blokiranja protoka u kuhinji. Vrata kuhinjskih ormarića koja se otvaraju jedna prema drugima svakako nisu praktično rešenje. Ovakvi detalji često se zanemare, a imaju ogroman uticaj na funkcionalnost kuhinje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike