Psiholozi kažu da bela posteljina nije dobra za spavanje, a evo i zašto

27.01.2023

17:49

0

Autor: Z. A.

Nema kuće bez bele posteljine, a ona nije dobar izbor za spavaću sobu

Psiholozi kažu da  bela posteljina nije dobra za spavanje, a evo i zašto
pexels-rachel-claire-5490304 - Copyright Pexels

Poznato je već da je za našu psihu važno kojim smo bojama okruženi, a dokazano je i da je bitno koja boja je dobra za stvaranje savršenog okruženja za spavanje.

Zna se da će boja zidova uticati na kvalitet sna, a manje ljudi zna da je boja posteljine podjednako važna za noćni odmor.

A bela postaeljina, iako je ima u svakoj kući, nije dobar izbor.

Zašto nikada ne treba da koristite belu posteljinu?

Iako mnoga istraživanja sugerišu da su neutralne boje najbolje za dom, stručnjak za spavanje Doroti Čejmbers tvrdi da suprotno važi kada je reč o posteljini.

Pixabay
Bela posteljina

- Kada govorimo o posetljini, najbolje su nijanse žute, narandžaste, crvene i crne. Izbegavajte belu i svetloplavu posteljinu - kaže ona. Smatra se da ove boje utiču na nivo melatonina, hormona koji se luči tokom noći. Ove boje mogu da utiču i na ciklus spavanja i buđenja.

- Pre nego što preuredite spavaću sobu, razmislite ne samo o tome kako će boja izgledati na zidu, već i kako će uticati vas - dodaje Doroti.

Sličan stav ima i neuropsiholog Aleksander Burgmester.

Unsplash
Rezedo posteljina

- Iako su tkanina i kvalitet posteljine važni, za dobar san je važna i boja. Najbolje je koristiti posteljinu tamnije boje kako biste se bolje naspavali - kaže Burgmester.

On preporučuje korišćenje jednog od najpopularnijih trendova i tvrdi da su siva i tamnozelena posteljina odlične alternative za poboljšanje navika spavanja.
Burgmester napominje da izrazito svetle nijanse posteljine često ometaju san jer mogu da izazovu naprezanje očiju dok se opuštate, pa je bolje da izaberete neutralne boje koje neće uticati na vaše spavanje na negativan način.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike