Prirodnim sredstvima protiv letnjih napasti: Kako da se efikasno odbranite od komaraca?

14.07.2023

12:02

0

Autor: K. O.

Priroda nudi rešenja čak i za dosadne zujeće napasti

Prirodnim sredstvima protiv letnjih napasti: Kako da se efikasno odbranite od komaraca?
Copyright Profimedia

Veče je idealno, vi uživate u zalasku sunca pored reke, ali... Roj komaraca kruži oko vas i vi bezuspešno pokušavate da se odbranite.

U apotekama i prodavnicama nudi se niz repelenata, što za decu, što za odrasle, ali kako su štetni za komarce mnogi nisu potpuno neškodljivi za ljude. Zato je najbolje da se okrenete prirodi jer ona nudi rešenje čak i za dosadne zujeće napasti.

Postoji nekoliko efikasnih prirodnih sredstava koja se često koriste kao repelenti protiv komaraca:

Ulje čajevca

Ulje čajevca ima prirodna repelentna svojstva. Može se koristiti razblaženo s baznim uljem, poput kokosovog ulja, i naneti na kožu kako bi se odbili komarci.

Eterično ulje lavande

Eterično ulje lavande ima prijatan miris, ali komarci ga ne vole. Može se naneti na kožu ili dodati u difuzor kako bi se stvorila mirisna barijera protiv komaraca.

Freepik
 

Limun i karanfilić

Komarci ne vole miris limuna i karanfilića. Možete napraviti prirodni repelent tako što ćete ubosti karanfiliće u polovinu limuna i postaviti ih na tanjir u blizini mesta gde boravite.

Sirće

Miris sirćeta može odbiti komarce. Napravite rastvor od jednakih delova vode i sirćeta i stavite ga u sprej bočicu. Možete ga koristiti kao sprej za telo ili prostor.

Bosiljak

Bosiljak ima prirodna svojstva odbijanja komaraca. Možete držati saksiju s bosiljkom na terasi ili u blizini otvorenih prozora kako biste smanjili broj komaraca.

Pixabay
 

Ulje nimeta (neem)

Često koristi kao prirodni repelent protiv komaraca sa efikasnošću od čak 90, 26 odsto, kako kažu neka istraživanja. Ulje nimeta ima jak miris koji odbija komarce i može pomoći u smanjenju njihove aktivnosti.

Ulje nimeta se može naneti direktno na kožu, razblaženo s baznim uljem, ili se može koristiti u obliku spreja. Međutim, važno je napomenuti da ulje nimeta može biti koncentrisano i iritirati kožu, pa je preporučljivo prvo testirati ga na malom delu kože kako biste proverili eventualnu reakciju.

Takođe, ulje nimeta je dostupno i u obliku sapuna ili losiona, koji takođe mogu biti korisni u odbijanju komaraca. Međutim, efikasnost ulja nimeta može varirati kod različitih osoba, pa je možda potrebno isprobati više prirodnih repelenata kako biste pronašli onaj koji vam najbolje odgovara.

Koliko često ih treba nanositi za efikasnu zaštitu?

Preporučuje se da se ova sredstva nanose otprilike na svaka dva sata ako ste napolju i izloženi ste komarcima.

Ipak, koliko ćete ih često nanositi može zavisiti od nekoliko faktora, kao što su konkretno sredstvo koje koristite, spoljašnji uslovi, intenzitet komaraca u vašem području i lična osetljivost na komarce.

Profimedia
 

Evo nekoliko smernica koje mogu biti korisne:

Uvek pratite uputstva proizvođača

Svako prirodno sredstvo ima svoje specifične preporuke o tome koliko često treba nanositi. Obavezno pročitajte uputstva proizvoda i sledite preporučene smernice.

Osvežavajte zaštitu prema potrebi

Ako primetite da je efekat sredstva za odbijanje komaraca slabiji, ponovno ga nanesite prema potrebi. U zavisnosti od okolnosti, to može biti svakih nekoliko sati ili češće ako ste izloženi većem broju komaraca.

Freepik
 

Pojačajte zaštitu u sumnjivim područjima

Ako se nalazite na mestima s visokom populacijom komaraca ili područjima s poznatom prisutnošću komaraca koji prenose bolesti, razmotrite češće nanošenje ili upotrebu više od jednog prirodnog sredstva za odbijanje komaraca kako biste pojačali zaštitu.

Razmotrite dodatne mere

Pored nanošenja prirodnih repelenata, koristite i druge mere zaštite od komaraca, kao što su nošenje odeće s dugim rukavima i nogavicama, spavanje pod mrežicom protiv komaraca i izbegavanje područja s visokom vlažnošću ili stajaćom vodom.

Treba imati na umu da efikasnost prirodnih repelenata može varirati kod svakog pojedinca i u različitim uslovima. Njihova dejstva mogu varirati od osobe do osobe i od situacije do situacije. Takođe, neka od ovih sredstava mogu izazvati iritaciju kod nekih ljudi, pa je preporučljivo prvo testirati ih na malom delu kože pre opsežne upotrebe.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike