Perite veš i uštedite novac: Pet načina da to efikasno uradite

02.05.2023

10:54

0

Autor: Z.A.S.

Ekspertkinja objasnila šta je potrebno da uradimo i dala korisne savete

Perite veš i uštedite novac: Pet načina da to efikasno uradite
Ilustracija - Copyright Freepik

Pranje veša je neizbežan posao koji se odvija maltene na svakodnevnom nivou, pogotovo u domaćinstvima koja imaju više dece.

Samim tim povećava i račun za struju. Međutim, ekspertkinja iz kompanije "Indesit" podelila je različite načine na koje, pri pranju odeće, možemo da uštedimo novac.

Uključivanje mašine za pranje veša na pun ciklus može da bude skupo, naročito ako radi više puta nedeljno. S obzirom na to da su troškovi života u porastu, a svi tražimo načine za smanjenje troškova, važno je napraviti male promene kada je reč o korišćenju ovog kućnog aparata. Prema mišljenju ekspertkinje, za početak bi trebalo da izbegavate pokretanje svoje mašine u “najskuplje” doba dana.

Pixabay
 

1. Hladno pranje

Hladno pranje manje opterećuje mašinu za veš, što rezultira manjim korišćenjem energije, što može da pomogne u smanjenju troškova. Štaviše, današnji deterdženti formulisani su za rad na nižim temperaturama, čak i do 30 C za neke marke.

- Ako ste zabrinuti da hladno pranje neće ukloniti mrlje, pokušajte da natapkate odevni predmet sokom od limuna i sodom bikarbonom pre nego što ga stavite u mašinu - kaže Vivien Fordor, menadžerka kategorije pranja rublja u marki kućnih aparata "Indesit".

Hladno pranje odeće takođe može da pomogne u sprečavanju skupljanja odeće, kao i u zaštiti materijala poput svile.

Pexels
 

2. Izbegavajte najskuplje sate

- Najskuplje vreme za uključivanje mašine za pranje veša je između 16 i 19 sati, u zavisnosti od vaše tarife. Operite svoju odeću za manje novaca maksimiziranjem funkcije odlaganja početka kako biste programirali mašinu da radi van vremena najveće potrošnje - savetuje Fordor.

To obično bude između 22 sata uveče i 6 ujutru, opet u zavisnosti od tarife koju koristite, ali može da pomogne domaćinstvima da uštede novac pranjem tokom tih sati.

Pixabay/bierfritze
 

3. Veličina bubnja

- Dobro razmislite o veličini bubnja kada kupujete novu mašinu za pranje veša. Mašine sa većom veličinom bubnja koristiće više energije od svojih najsavremenijih kolega. Kapacitet od 5 kg bolji je za one koji žive sami, dok je mašina sa kapacitetom od 10 kg savršena za veću porodicu - kaže Fordor.

Uvek se preporučuje da pričekate da se nakupi dovoljna količina prljavog veša pre pokretanja ciklusa, pazeći da ga napunite do 3/4 kako biste odeći dali dovoljno prostora.

Freepik
 

4. Uklanjanje kamenca

Održavanje mašine za pranje veša čistom ne samo da će joj pomoći da joj se produži vek trajanja, već će vam pomoći da uštedite na popravkama. Kako biste uništili kamenac prisutan u uređaju, dodajte sredstvo za uklanjanje kamenca u vruće pranje svaka tri meseca kako biste ga održavali.

Vruće pranje uopšteno je skuplje za izvođenje, ali ovaj jednokratni ciklus mogao bi dugoročno da vam uštedi novac održavanjem postojećeg mašine. Takođe, preporučuje se čišćenje filtera sušilice nakon svakog ciklusa ako za sušenje odeće koristite sušilicu. Uprkos tome što je lako zaboraviti na to, dlačice se mogu brzo nakupiti u filteru i uzrokovati začepljenje, a da ne spominjemo veliku opasnost od požara.

Profimedia
 

5. Napunite mašinu na ispravan način

- Koliko god bilo primamljivo natrpati svoju mašinu za pranje veša što je više moguće, kako biste smanjili ukupnu količinu ciklusa, imajte na umu da prepuna mašina neće dobro oprati vašu odeću. Kao pravilo, i dalje bi trebalo da  možete da dotaknete vrh bubnja kada je mašina napunjena rukom postavljenom horizontalno iznad veša. Ovo će osigurati da izvučete maksimum iz svakog pranja, bez potrebe za ponavljanjem posla - savetuje Fordor.

Obratite pažnju da odeću i peškire, prilikom stavljanja veša u mašinu, držite odvojeno. Odeću nosite što duže, jer ne treba svaki predmet prati odmah nakon jednog pranja, a to se odnosi i na peškire.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike