Ovo morate da znate! Evo koliko često treba da menjate peškire

23.09.2020

20:05 >> 15:12

0

Ako to ne činite redovno, pravo su leglo bakterija

Ovo morate da znate! Evo koliko često treba da menjate peškire
Copyright Pixabay

U svakom domu ih ima u velikom broju jer su nam neophodni za normalno funkcionisanje. Svaki ulazak u kupatilo podrazumeva korišćenje peškira, bilo za pranje ruku, umivanje, tuširanje… Bez obzira da li su manji ili veći, pogodno su tlo za razvoj i razmnožavanje bakterija i gljivica. Na njima se nakupljaju mrtve ćelije kože, sekret iz nosa, fekalni i urinarni sekret, kao i brojne druge klice iz kupatila. Ako vam se već smučilo, onda proverite koliko ih često treba promeniti da bi korišćenje bilo što bezbednije.

Peškiri za telo

Iako vam većina klica neće naškoditi jer su sa vašeg tela, treba da razmislite o činjenici da se one vrlo brzo razmnožavaju, pogotovo na vlažnoj podlozi. A evo šta kažu stručnjaci, koliko često treba da se menjaju.

-To zavisi od toga za šta ih koristite. Ako je reč o peškirima za telo koje uspevate da osušite u potpunosti, na primer na radijatoru, ne bi trebalo da ih koristite više od tri puta – rekao je za Tech Insider patolog i mikrobiolog Filip Tierno sa njujorške Univerzitetske škole medicine – Male peškire, koje koristite za brisanje ruku, bi trebalo prati češće. Lakše se zaprljaju jer ih koristimo nekoliko puta dnevno, pa ih treba menjati svakodnevno. Ako se iz peškira širi neprijatan miris, to je znak da su se na njemu razmnožili mikrobi i da ga treba oprati.

Pixabay

On dodatno objašnjava da su peškiri idealno mesto za razmnožavanje klica jer sadrže niz pogodnih uslova za njihov rast: vodu, visoku temperaturu, kiseonik, hranu i neutralan pH faktor, a ljudsko telo je idealan snabdevač dobrih uslova za život mikroba.

Peškiri za lice

Kada osušite vlagu sa tela, odumrle ćelije kože, koje žive na njenoj površini ostaju na peškiru. One su idealna “hrana” mikrobima koje vlaga snabdeva vodom i neutralnim pH faktorom. Posebne peškire za lice treba menjati podjednako često kao peškir za telo, a to znači da ga treba koristiti najviše tri puta pre ponovnog pranja, jer mogu da sadrže tragove šminke, losiona ili ulja, a njime prelazite preko očiju i usana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike