Kako vi sušite posteljinu? Stručnjaci tvrde da je ovo ispravan način

12.11.2021

12:20

0

Sušilica za veš nije jedini, ali ni najbolji način za sušenje posteljine

Kako vi sušite posteljinu? Stručnjaci tvrde da je ovo ispravan način
pexels-cottonbro-4108811 - Copyright Pexels

Sušenje posteljine u sušilici može da bude skupo, troši energiju i nanosi štetu životnoj sredini ako to radite prečesto. Pred vama su načini kako najbolje da osušite posteljinu bez sušilice i koje greške često pravimo.

Operite i osušite ujutro

Lusi Akrojd, ekspert za čišćenje kaže da posteljinu treba da operete ujutro i ostavite da se suši tokom dana pre nego što ih uveče složite i odložite. Ako uputstva za pranje posteljine to dopuštaju, dodatno centrifugirajte posteljinu u veš-mašini pre nego što je izvadite.

Posteljinu osušite u sobama s puno protoka vazduha i na područjima koja se ne koriste toliko kao na drugim mestima u domu kako biste izbegli da ih udarite ili im, zbog disanja i kretanja, dodate vlagu.

Pexels
 

Prebacite posteljinu preko ograde

- Čim završite ciklus pranja, izvadite posteljinu i dobro je protresite kako biste smanjili gužvanje i nabore - nastavila je Lusi.

Najbolji način da osušite posteljinu u zatvorenom prostoru je da težite velikoj površini kako bi se tkanina u potpunosti mogla da diše. Ako ste u mogućnosti, prebacite je preko cele ograde (stepeništa, na primer) tako da možete iskoristiti celu dužinu stubišta da ih osušite u ravnom i uspravnom položaju.

Iskoristite vrata

Potražite druge visoke predmete u svom domu kao što su stubovi za zavese ili vrata. Ako nemate dovoljno veliku ogradicu za veš, vrata su prikladniji način za sušenje većih predmeta poput jorgana, čaršava ili pokrivača.

Držite vrata otvorena dok se veš suši kako biste omogućili maksimalan protok vazduha i sprečili da se vaša posteljina ošteti. Ako stavljate veš preko preko vrata, proverite je li gornji deo čist i bez prašine.

Nikada ne stavljajte mokre tkanine na radijatore

Može biti primamljivo osušiti svoju posteljinu na radijatoru, ali to nije preporučljivo sa sigurnosne tačke gledišta jer postoji potencijalni rizik od požara.

Unsplash
 

Takođe, prekrivanje radijatora vlažnom tkaninom može da uzrokuje nakupljanje neželjene kondenzacije, što dovodi do vlage ili buđi.

Korišćenje radijatora za sušenje veša generalno, može da ima negativan učinak na vaše račune za grejanje jer ne dopušta pravilnu cirkulaciju toplog vazduha, pa će vašoj kući trebati više vremena da postigne željenu temperaturu, a time će i povećati potrošnju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: The Sun

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike