Da li znate šta nalaže slavski bonton? Postoje pravila za domaćina, ali i za goste – posebno za one sa sitnom decom

18.11.2022

08:54

0

Autor: Z. A.

Sezona slava uveliko traje, a postoje pravila pristojnosti kako bi sve proteklo u svečarskoj, prijatnoj i domaćinskoj atmosferi

Da li znate šta nalaže slavski bonton? Postoje pravila za domaćina, ali i za goste – posebno za one sa sitnom decom
slava - Copyright Profimedia

Sezona slava uveliko traje, dva velika krsna imena već smo proslavili - Svetog Luku i Đurđic, a ima još puno datuma koje će domaćini širom Srbije praznovati. 


Krsno ime ili slava jeste dan kada porodice pravoslavne vere proslavljaju prelazak svojih predaka iz paganstva u hrišćanstvo. U srpskom pravoslavlju ima mnogo svetaca, svaka porodica ima svog koji se prenosi kroz generacije sa oca na sina, a ćerke na kraju slave sveca svog supruga.

Slava je potvrda privrženosti porodice veri i dan je običaja, obreda, dekoracije stola, ukusne gozbe i radosti.
Iako odavno nije tako, mada je korona donela male promene u način proslavljana slave, slava bi trebalo da se slavi skromno, u krugu porodice, kumova i najbližih prijatelja - u lepom odelu, raspoloženju i uz ukusnu trpezu.

Profimedia
 

Treba biti dobar domaćin, ali i pristojan gost.

Za nas je gost svetinja, njemu je sve dopušteno. Tokom slave domaćice ne znaju ni šta znači sesti s rodbinom i prijateljima i proćaskati. Gosti se druže, ćaskaju, između zalogaja hvale hranu, a one moraju da ih služe i dvore, i da im usput paze decu koja jurcaju po kući, sedaju i ustaju od stola, zavlače se pod njega, skaču po spavaćoj sobi…

Zato je, da bi sve bilo kako treba i valja, važno znati pravila lepog ponašanja i za domaćine, slavare, i za goste – a što se zove slavski bonton.

Evo šta on podrazumeva:

Na slavu se danas zove

Sigurno ste mnogo puta čuli da se „na slavu ne poziva”. Tako je bilo ranije, vrata su tog dana bila otvorena za sve, ali danas je ustaljeno pravilo da se gosti ipak zovu na krsnu slavu i to je najčešće uži krug porodice i prijatelja odnosno onih kod kojih „pod čiji sto i vi držite noge“.

I samo obeležavanje krsnog imena menjalo tokom vremena. Prema običaju, najvažniji simboli slave su slavski kolač, vino i žito, ali trpeze su postale raskošnije, a slavlje ponekad ume da se pretvori u ono nalik Ivkovoj slavi ili pak svadbi.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Na slavu se ne kasni

Važno je da na slavu dođete na vreme jer time izražavate poštovanje prema domaćinu i njegovoj porodici, ali i ostalim gostima. Tako olakšavate posao domaćici koja u isto vreme služi celu trpezu.

Slava se čestita

„Čestit sveti (ime sveca), srećna ti slava, domaćine! Nek Bog da zdravlja i sreće, tebi i tvojoj porodici!”, glasi pozdrav koji se upućuje domaćinu. Nakon toga se uručuje poklon. Zatim se gost posluži žitom i vinom, a onda se seda za sto na mesto koje domaćin pokaže. Posle zajedničke molitive, domaćica iznosi hranu na sto.

printscreen/Youtube/RTS
 

Šta valja pokloniti za slavu

Bonton kaže da se domaćinu uručuje prigodan poklon poput flaše pića, dok se domaćici daje cveće, bombonjera ili nekid drugi praktičan i adekvatan dar.

Nit se gleda poklonu u zube niti se obraća pažnja na to koliko je „raskošna“ trpeza.

U davna, skromna vremena, na poklon se nosilo ono što su gosti sami napravili: kolači ili hleb, ali običaj je bio da se donesu i vino, rakija, jabuke, brašno… Žene su nosile ručne radove, vezene stolnjake, goblen, milje i obično ga je u goste nosila devojka koja je stasala za udaju, da bi se pokazala”. Ti običaji su se kroz vekove menjali i prilagođavali vremenu i danas postoje i preterivanja u vidu skupih igračaka za decu, luksuznih poklona za domaćine ili za dom u koji se ide.

Pexels
 

A slava je praznik koji nas podseća na toplinu, porodično ognjište, bliskost, skromnost, nematerijalne vrednosti i oda je skromnosti i vrlini. Zato je najprimerenije da i slavski poklon bude u tom maniru.

Prigodni darovi su za domaćina vino, a kafa, ratluk, bombonjera ili cveće za domaćicu i čokolada za decu.

I da - vodite računa o tome da slučajno nekome ne poklonite isto ono što je on za slavu doneo vama - ne mislimo na istu stvar već doslovno na isti artikl.

Pexels
 

Domaćin treba da dvori slavu

Dvorenje je važan običaj koji se vezuje za krsnu slavu.
Domaćin na ovaj svečani dan dočekuje goste i ne seda dok sveća gori. To radi iz poštovanja prema svetitelju koga slavi i koji je zapravo glavni gost.

Odložite mobilni u džep ili tašnu

Bonton, i to ne samo onaj slavski, nalaže da na slavlju ne koristite mobilni telefon, kako bi sve bilo usmereno na sam povod okupljanja.

Unsplash
Slava

Mala deca su vaša briga

Da li decu treba voditi na slavu?
Na ovo pitanje ne postoji tačan odgovor, ali postoje neka elementarna ljudska i zdravorazumska načela kojih se treba pridržavati.
Bar dok se i kod nas stvari ne promene i dok rodbina i prijatelji ne počnu da vam govore da ste dobrodošli na slavski ručak ili večeru – ali bez sitne dece, razmišljajte šta vi zapravo činite svojim mališanima vodeći ih u gužvu, među nepoznate ljude, među viruse, alkohol i duvanski dim, piše bebac.com.
Naravno da će ih povesti na porodičan slavski ručak kod babe i dede, ali im verovatno neće biti prijatno na slavi od 60 gostiju.

Pexels
Slava

Šta god da odlučite - znajte da je vaše dete vaša briga i ne očekujte da ga drugi nadziru, animiraju i hrane, posebno ne domaćica koja ionako ima previše posla. Ne dopuštajte detetu da se ponaša onako kako bi se ponašalo u svojoj kući.

Svakako, sastavni deo pravoslavne vere jeste praštanje: važno je da proslavite slavu sa dragim ljudima, a sve što iskoči iz takozvanih normalnih okvira - oprostiće i gost i domaćin.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike