Trikovi naših baka, zlata vredni: Za pranje prozora su koristile ovo povrće

09.10.2022

10:36

0

Autor: Z.A.S.

U "Knjizi za svaku ženu" koja je 1952. godne izdata u Zagrebu, mogu se pronaći mnogi korisni saveti o održavanju čistoće kuće

Trikovi naših baka, zlata vredni: Za pranje prozora su koristile ovo povrće
Čišćenje prozora - Copyright Pixabay

Mnogo toga smo naučili od naših baka. Oni koji imaju tu sreću da još uvek imaju bake, znaju da njihovi saveti zlata vrede.

Tako se, recimo, u "Knjizi za svaku ženu" koja je 1952. godine izdata u Zagrebu, mogu pronaći mnogi korisni saveti naših baka o održavanju čistoće kuće.

U njoj se, između ostalog, spominje i da su žene nekada stakla ribale, ni manje ni više, već - krompirom.

Koristile su ga ovako: "Iseče se oljušten i čisto oprani krompir i time se obriše staklo, zatim se ispere čistom krpom i na kraju osuši novinskim papirom". Nisu objasnili zašto baš krompir.

Pre pranja prozora roletne su se čistile od prašine, a stakla su se prala, osim krompirom, i mešavinom vode i sirćeta jer "sirće daje staklu lepši sjaj i brže se suši". Za brisanje i sjaj stakla služi novinski papir umesto krpa. Preporuka je bila obrisati prozore svaki dan.

Još neki trikovi naših baka

Takođe, mrlje od kreča su sa stakla uklanjali sirćetom, a mrlje od uljane boje - terpentinom. Za nečistoću koja ostaje nakon muva bila je dovoljna topla voda.

Profimedia
 

Uz savete o pranju prozora stajalo je i upozorenje: "Prozori se ne smeju prati nikada ako u njih upire sunce, jer od sunčanih zraka staklo poprima plavkastu boju".

Kako su i slike na zidovima delomično od stakla, i njih je trebalo redovno prati - mešavinom vode i sirćeta i na kraju prebrisati novinskim papirom. Isto su postupali i sa ogledalima. Nečistoće od muva na okvirima slika i ogledala uklanjali su špiritusom (etil alkoholom).

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike