Ovi insekti veličine su samo tri milimetra ali mogu trajno da unište srpske šume: Feromonske klopke su spas od potkornjaka

23.07.2022

05:16

0

Potkornjaci su mali insekti, veličine svega 2 do 3 milimetra, koji se hrane drvetom i tipične su sekundarne štetočine

Ovi insekti veličine su samo tri milimetra ali mogu trajno da unište srpske šume: Feromonske klopke su spas od potkornjaka
165847706559217_16416396651608137639bajina-basta-jedinstven-rezervat-prirode-tara-fotorina10_f - Copyright RINA

Sigurno ste krećući se po Tari primetili neobične crne kutije okačene na drvene ramove. Ne, nije reč o hranilicama za ptice ili nečemu sličnom. Reč je o feromonskim klopkama za insekte.

- Feromoni su primamljive supstance koje luče mirise specifične za određenu vrstu, te stoga omogućuju potpuno selektivno suzbijanje insekata. Mi ih koristimo za kontrolu populacije potkornjaka, rekao je za RINU Ranko Milanović iz NP Tara.

Potkornjaci su mali insekti, veličine svega 2 do 3 milimetra, koji se hrane drvetom i tipične su sekundarne štetočine. Uglavnom naseljavaju jako slaba, umiruća i posečena stabla, ali kada se prenamnože, naseljavaju i potpuno zdrava stabla i ponašaju se kao primarne štetočine. Prirodni neprijatelj potkornjaka je troprsti detlić.

- Na Tari je problem nastao zbog izraženih klimatskih promena, odnosno posle perioda velikih suša i šumskih požara koji su doveli do fiziološkog slabljenja stabala i prenamnožavanja populacije potkornjaka. Pod najvećim udarom na Tari su stabla jele i smrče, ali nije pošteđena ni Pančićeva omorika, ističe Milanović.

JP „Nacionalni parka Tara“ je konkurisalo kod Norveške ambasade u Beogradu sa predlogom projekta „Zelena Tara“. Cilj projekta je smanjenje brojnosti populacija potkornjaka pomoću feromonskih klopki.

- Možemo reći da je projekat „Zelena Tara“ zaživeo i da se primenjuje na području Nacionalnog parka Tara već punih osam godina zahvaljujući Upravi za šume – Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. U okviru Nacionalnog parka Tara monitoringom potkornjaka bavi se Služba za zaštitu i gajenje šuma, zaključio je Milanović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike