Cveće u vazi će vam potrajati mnogo duže ako vodi dodate malo sirćeta i šećera

16.08.2022

16:22

0

Autor: D. R.

Ne zaboravite ni da redovno menjate vodu i podrezujete stabljiku

Cveće u vazi će vam potrajati mnogo duže ako vodi dodate malo sirćeta i šećera
nanette-xNw9w9hjEKg-unsplash - Copyright Unsplash

Iako su buketi sveže ubranog cveća omiljeni ukras u domovima, veoma su kratkog roka trajanja, pa već nakon nekoliko dana počinju da venu. Uz nekoliko trikova je ipak moguće da vam cveće duže krasi dom.

Pre nego što vazu napunite vodom, potrebno je oprati je toplom vodom i pustiti da se prirodno osuši.

Količina vode kojom će se posuda nakon pranja napuniti zavisi od vrste cveća. Biljke sa drvenastim stabljikama, poput ruža, zahtevaju više vode, čak dve trećine zapremine vaze. Ako je u pitanju cvet meke stabljike, kao što je lala, dovoljno je napuniti polovinu vaze.

Pixabay
 

Takođe, cveće nije dobro da stavljate u mnogo hladnu vodu. Najbolja je mlaka i odstajala voda, a dobro je i odmah skinuti listove sa stabljika jer se tako hranjivi sastojci neće trošiti i na lišće. Trajanje cveća produžava se ako sprečite razvoj bakterija i dodatno prihranite cveće.  

To ćete postići ako na litar vode u vazi dodate dve kašike belog sirćeta koji deluje antibakterijski i dve kašike šećera koje će nahraniti biljke. Postoje i drugi slični trikovi pa se preporučuje da u vodu stavite smrvljenu tabletu aspirina, bakarni novčić, prstohvat soli, sodu bikarbonu, tabletu multivitamina ili nekoliko kapi votke. Time se rok trajanja rezanog cveća može produžiti i na više od desetak dana. 

Unsplash
 

Isprobajte neki od trikova, ali imajte na umu da je ipak najvažnije da redovno menjate vodu i podrezujet stabljike. Stabljiku isecite ukoso vrtnim makazama ili nožem jer će uz kosi rez cvet imati bolji dotok vode. Cveće nikada ne stavljajte u blizini voća i povrća jer će brže uvenuti.  

Za svežiji izgled cveća možete iskoristiti i lak za kosu. Odmaknite se i poprskajte lakom latice s donje strane. 

Kad cveće uvene, a želite da ga ipak zadržate za uspomenu, napravite od njega mešavinu suvog cveća. Suve latice pomešajte sa eteričnim uljima i začinima poput klinčića ili cimeta u štapićima i stavite u ukrasne posudice.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike