Ako ovu boju posteljine obožavate, imamo loše vesti: Stručnjaci za spavanje kažu da bi trebalo da je izbegavamo

04.07.2022

07:59

0

Autor: Z.A.S.

"Mnogo je bolje da odaberete neku bež nijansu, jer previše svetla bela stimuliše mozak."

Ako ovu boju posteljine obožavate, imamo loše vesti: Stručnjaci za spavanje kažu da bi trebalo da je izbegavamo
Copyright Profimedia

Boju posteljine, pretpostavljamo, birate ili u odnosu na to koju volite ili koji dezen vam se dopadne. Stručnjaci za zdrav san daju savet u vezi sa bojama i tim koju nikada ne bi trebalo da izaberete za posteljinu.

Svi volimo da nam spavaća soba i krevet dobro izgledaju, ali ono što je zaista važno jeste da nam on prija. Verovali ili ne, ali nijanse posteljine i te kako mogu da utiču na naše raspoloženje.

Mnogi od nas obožavaju snežno bele čaršafe, savet je da upravo njih izbegavamo. Aleks Sejvi instruktor je za zdravo spavanje i kaže da da bela posteljina izgleda čisto, ali da spavaća soba zbog nje izgleda sterilno.

Pexels
 

- Mnogo je bolje da odaberete neku bež nijansu, jer previše svetla bela stimuliše mozak - objašnjava Aleks. - Podseća previše na dnevno svetlo, može čak i da smanji nivo melatonina, hormona koji utiče na zdrav san. -

Aleks nije usamljen u ovakvom razmišljanju, naime, čak i dizajneri koji se bave unutrašnjom dekoracijom, smatraju da je bela boja loš izbor za posteljinu. Oni smatraju da je bolje birati mekše nijanse poput plave, jer deluje terapeutski na nas. Ali, čak i u ovom slučaju izbegavajte svetlije nijanse.

Pexels
 

Takođe bi trebalo da izbegavate crvenu, braon i crnu boju kada je u pitanju posteljina. Prva bi mogla da isprovocira ljutnju i agresivnost, a to baš i nisu osećanja koja želimo pred spavanje. Sa druge strane, braon boja deluje depresivno, a isti slučaj je i sa crnom koja sobi daje utisak ozbiljnosti, pa čak i tuge.

Unsplash
 

Idealne boje za posteljinu su golubije siva, boja peska, prigušene nijanse plave ili roze, kao i mirni tonovi zelene.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike