Redovno menjanje posteljine jeste važno, ali, verovali ili ne, ovo su najprljavija mesta u spavaćoj sobi

13.04.2022

16:42

0

Jednom nedeljno je neophodno menjanje, pranje i dezinfikovanje

Redovno menjanje posteljine jeste važno, ali, verovali ili ne, ovo su najprljavija mesta u spavaćoj sobi
Spavaća soba - Copyright Pixabay

Svi znate koliko je krevet važan. U krevetu se, pre svega, odmaramo, a bez odmora ne možemo da funkcionišemo.

Zbog toga je bitno da ga održavamo čistim, odnosno da redovno menjamo posteljinu. Iako možda mislite da posteljini ništa ne fali ukoliko nije prljava, stvarnost je drugačija. Posteljina je idealno žarište bakterija i buđi.

Unsplash
 

Mnogo puta se vodila polemika u vezi sa redovnim menjanjem posteljine, odnosno o tome koliko često je treba menjati. Prema rečima stručnjaka, minimum je jednom nedeljno.

Pored toga, pažnju treba posvetiti i dušeku, a osim što je potrebno održavati ga, neophodno je menjati ga na svakih sedam godina.

Za ovo postoji i više nego dobar razlog. Dušeci su idealni za razmnožavanje bakterija, a čestice prljavštine i prašine koje lete po sobi ne samo što obavezno završe na dušeku, već se i na njemu talože.

Sa druge strane, pored dušeka, jastuci su, takođe, puni bakterija, a u njima, prema rečima stručnjaka, može da se krije više mikroba nego na dasci WC šolje.

Pixabay
 

Mikrobi se, zapravo, kriju svuda po našoj kući, a prilikom čišćenja često zaboravimo na neke stvari i predmete na kojima se krije ogroman broj klica i bakterija.

Pixabay
 

Jedan takav predmet je i lampa, koju bi trebalo da čistite i dezinfikujete makar jednom nedeljno, a preporučljivo je i pranje zavesa, jastuka i posteljine na nedeljnom nivou. Bakterije mogu da prouzrokuju i alergije, neprijatan miris, kao i razne probleme sa kožom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike