Prelepo, a otrovno cveće: Ukoliko ga imate u domu ili bašti, odmah ga se otarasite

14.02.2022

09:27

0

Deca i ljubimci su posebno ugroženi

Prelepo, a otrovno cveće: Ukoliko ga imate u domu ili bašti, odmah ga se otarasite
Žena, cveće - Copyright Pixabay

Cveće je, kako ukras bašte, tako i ukras domova.

Dokazano je da utiče na raspoloženje, ali, logično, i na sam enterijer životnog prostora u koji ga unesemo.

Međutim, nije svo cveće bezazleno.

Neko je čak i otrovno.

Đurđevak ćete prepoznati po belim zvonastim cvetovima koji rastu na stabljici i naginju se na jednu stranu. Lepo izgleda i još lepše miriše, pa se često stavlja u buket.

Pixabay
 

Nekada ranije, momci i devojke su brali đurđevak jer su verovali da donosi sreću u ljubavi. Običaj je bio da se na Đurđevdan ljudi ukrašavaju đurđevkom kao simbolom rascvetalog proleća.

U srednjem veku se čak koristio, pomešan sa melemima, kao biljni lek.

Međutim, ova biljka je zapravo otrovna i može da naškodi ljudima, ali i kućnim ljubimcima.

Nije česta pojava, ali postoji mogućnost da dođe i do fatalnih posledica, nepravilnog rada srca, a izaziva i dijareju, dezorijentaciju, zamagljen vid i osip.

Pixabay
 

U slučaju da se bilo koji deo biljke proguta, visoko preporučljivo je da odmah potražite medicinsku pomoć.

Stvar je u tome da ova biljka sadrži srčane glikozide, jedinjenja koja mogu da utiču na nervni sistem, srce i stomak. Koriste se u lečenju srčane insuficijencije, ali kada se proguta više od preporučene doze, mogu da budu fatalni. Prema izveštajima, đurđevak sadrži više od 38 srčanih glikozida. Neki mogu da se prečiste u medicinske svrhe, međutim, većina njih ne može da se prečisti tako da postanu bezbedni za upotrebu.

Pixabay
 

U slučaju da još uvek sumnjate, treba da znate i da su svi delovi đurđevka opasni, a pogotovo njegovo korenje i seme. Njegov sok može da izazove kožne upale, dok bobice, cvetovi i stabljike takođe sadrže toksine.

Do trovanja ovom biljkom može da dođe ukoliko se progutaju delovi stabljike - listovi, cvetovi ili korek, a deca i kućni ljubimci su u posebnoj opasnosti. Nepravilan rad srca, dijareja, dezorijentacija, zamagljen vid i osip, odnosno koprivnjača su samo neki od simptoma koji mogu da se jave.

Pixabay
 

U odnosu na to koji deo biljke unesete, koliko količinski unesete, kao i koliko vremena će proći od momenta uzimanja do lečenja, zavisi jačina trovanja. Bolnički tretman uključuje infuziju, lekove protiv toksina, ili upotrebu aktivnog uglja za apsorpciju toksina.

Međutim, ljudi, uprkos otrovnim svojstvima, u baštama često imaju đurđevak. Ukoliko ga sadite, najbolje je da koristite baštenske rukavice kako biste izbegli kožne reakcije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike