Počeo je post: Kako da se hranite zdravo i raznovrsno otkriva endokrinolog dr Vesna Dimitrijević Srećković

29.11.2020

14:20 >> 11:52

0

Hrišćanski post ima većinu korisnih karakteristika mediteranske ishrane

Počeo je post: Kako da se hranite zdravo i raznovrsno otkriva endokrinolog dr Vesna Dimitrijević Srećković
Copyright Pexels/Cottonbro

Juče je počeo veliki božićni post koji traje narednih šest nedelja. Spada u jedan od četiri velika godišnja posta i podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane ali i od loših misli.

Mnogo se priča o benefitima posta, a poslednjih godina sve više ljudi praktikuje ovaj način ishrane, pa poste svih 40 dana. Posna ishrana ne mora da se svede na testo, krompir i tunjevinu iz konzerve, već može da bude raznovrsna, ukusna i naravno, zdrava.

Najvažnije je da ishrana bude izbalansirana i da u organizam unesete sve neophodne nutritivne sastojke. Jela koja vam predstavljamo su upravo takva – lagana, zdrava i posna.

– Pored duhovnog, post donosi i fizičko pročišćenje – kaže prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković, endokrinolog Instituta za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije i koautor knjige „Post put u život: Hrišćanski post u prevenciji i lečenju dijabetesa, ateroskleroze i kancera“.

Pexels/Fauxels

Post, objašnjava sagovornica, iz jelovnika isključuje namirnice životinjskog porekla, koje kao izvor belančevina i zasićenih masnoća utiču na povišen nivo holesterola i razvoj ateroskleroze.

Možda vas zanima: Ne moraju svi da znaju da ste jeli beli luk

Ispitivanja su pokazala da osobe koje jedu mahom namirnice životinjskog porekla imaju više hroničnih bolesti od ljudi u čijoj ishrani dominiraju namirnice biljnog porekla.

– Hrišćanski post ima većinu korisnih karakteristika mediteranske ishrane, koja doprinosi sprečavanju gojaznosti, hipertenzije, povišenih masnoća u krvi, metaboličkog sindroma, dijabetesa melitusa tip 2, ateroskleroze, masna jetre, depresije, erektilne disfunkcije i karcinoma.

Posna ishrana, ako se samo malo potrudite, može da bude i raznovrsna i ukusna, a svakako je veoma zdrava.

– Riba sme da se jede svake subote i nedelje, kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik padne u sredu ili petak. Poslednja nedelja božićnog posta posti se na vodi. Zdrav obrok može biti, recimo, bareni spanać prodinstan na ulju i vodi sa belim lukom, dinstane pečurke, riba (morska, rečna ili iz konzerve poput tunjevine i sardine), pečena cvekla, paprika iz turšije, hleb od celog zrna ili kao zamena za hleb (baren krompir, kačamak, pirinač, špagete, prebranac).

Donosimo vam i recept za posne sarmice s orasima i suvim šljivama.

Pixabay

Potrebno je:

  • 1 kg kiselog kupusa,
  • 5 glavica crnog luka,
  • 200 g integralnog pirinča,
  • 1 kašika začinske paprike,
  • 100 g mlevenih oraha,
  • šaka suvih šljiva, ulje,
  • brašno za zapršku, so, biber

Način pripreme:

Izdinstajte naseckan crni luk na malo vode, dodajte očišćen pirinač, iseckane orahe i suve šljive, posolite i pobiberite. Smesom filujte sarme, ređajte ih u šerpu, nalijte vodom da ogrezne, pa krčkajte na laganoj vatri najmanje tri sata. Kad se kupus skuva, na dve kašike ulja propržite dve kašike brašna, dodajte začinsku papriku i šoljicu vode, te prelijte preko sarme. Ostavite da se krčka još pola sata.

Saznaj više:

23 namirnice od kojih mršavite dok ih jedete

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike