Recept dana: Bečka šnicla, specijalitet italijanskog porekla, a vizantijskog stila
U zlato uvaljana, pa ispohovana
Jedan od najčešćih načina pohovanja mesa kod nas jeste bečka šnicla ili Wiener Schnitzel. Metodu pohovanja proširili su vizantijski Jevreji i arapski trgovci koji su dolazili u severnu Afriku i južnu Evropu.
Smatra se da su prezle ili hlebne mrvice u koje se oblači meso pre prženja zapravo zamenile zlato kojim su kuvari ukrašavali hranu za vladare Vizantijskog carstva.
Bečka šnicla je nastala od italijanskog specijaliteta „costoletta milanese“, koji je u stvari teletina umotana u brašno, jaja i mrvica hleba. Prema gastronomskoj istoriji, prapostojbina šnicle je severna Italija, a postala je popularna preko seoske svadbene kuhinje vinske četvrti gde se služila kao međuobrok.
Tek 1900. godine odresci telećeg buta pripremljeni u hlebnim mrvicama postaju autentično jelo koje ulazi u kuvarsku literaturu pod nazivom bečka šnicla. Čista pohovancija!
možete da pripremite i ovo
Sastojci:
- 600 g telećeg filea ili nekog drugog krtog mesa
- 2 jajeta
- so
- brašno
- prezle
- ulje
- limun
Za dekoraciju
- kriška limuna
- peršun
Priprema
1. Isecite četiri šnicle, ivice blago zasecite, pa ih pokrijte providnom folijom i nežno izlupajte do debljine od šest milimetara.
2. Šniclu sa svih strana dobro posolite, a jaja ulupajte viljuškom i blago ih posolite.
3. Obe strane šnicle uvaljajte u brašno, provucite kroz ulupana jaja, a na kraju uvaljajte u prezle. Šniclu blago otresite i pržite u dubljem ulju od tri do pet minuta.
4. Tiganj često protresite, a šniclu pažljivo okrenite kada sa donje strane dobije zlatnožutu boju. Isprženu šniclu stavite kratko na papirni ubrus koji će upiti višak masnoće i poslužite sa kriškom limuna, a od priloga dodajte salatu od krompira ili zelenu salatu.
Bon appetit!
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari