aktuelno

Recept dana: Torta španski vetar, klasik koji nam nikad ne dosadi

01.03.2021

07:08

0

Autor: Katarina Obradović

Jedinstvena kombinacija ukusa i tekstura

Recept dana: Torta španski vetar, klasik koji nam nikad ne dosadi
Copyright Printscreen

Važi za jednu od najboljih sa naših prostora. Ako je do sada niste probali oduševiće vas kombinacija tekstura koje se smenjuju u ovoj torti.

Možda vam sušenje korica bude izazov, ali nemojte odustajati jer je ukus neponovljiv. Svaka rerna je drugačija, pa zbog toga može da se dogodi da vam vreme i temperatura ne odgovaraju. Zbog toga budite spremni da probate više puta da je napravite dok ne bude apsolutno savršena.

Sastojci:

Kore:

  • 5 belanaca
  • 6 kašika šećera
  • 1 čep sirćeta ( alkoholno )
  • 1 ravna kašika brašna

Filovi:

  • 600 ml mleka
  • 5 kašika šećera
  • 5 žumanaca
  • 3 kašika brašna
  • 4 kašika gustina
  • 1 vanilin šećer
  • 200 gr margarina
  • 50 gr šećera u prahu
  • 100 gr čokolade
  • 50 gr mlevenih pečenih lešnika koje možete zameniti orasima

Način pripreme:

Uključiti rernu da se zagreje na 150 stepeni. Ulupati penasto belanca, pa dodati šećer i nastaviti sa mućenjem dok se šećer ne otopi i ne dobije jaka pena.

Dodati sirće i opet nastaviti mutiti nekoliko minuta. Kora se dugo muti, jer od mućenja i zavisi da li će vam uspeti ili ne.

Na kraju dodati brašno, smanjiti brzinu miksera na najmanje i umutiti. Sad ne mutite dugo nego samo da se sjedini sa brašnom.

Pleh dimenzija 25 x 25 cm blago pouljiti. Staviti papir za pečenje, utisnuti ga na dno i onda staviti umućenu masu za koru.

Staviti pleh u rernu i temperaturu smanjiti na 125 stepeni. Ostaviti 90 minuta da se suši tako, pa isključiti rernu i ostaviti da se tako ohladi.

Dok se kora suši kuvati fil.

Pomešati žumanca, šećer, brašno i gustin, pa im dodati malo hladnog mleka a ostatak staviti da provri. Masu sa žumancima razmutiti pa zakuvati u kipuće mleko i mešati dok se ne zgusne.

Izlomiti čokoladu ,pa odmah pola fila istresti preko nje. Mešati da se otopi čokolada pa oba dela ostaviti da se ohlade.

Kada su se filovi ohladili ulupati margarin sa šećerom u prahu podeliti na 2 dela. U jedan dodati jedan ohlađen fil a u drugi deo drugi fil.

Umutiti. U žuti deo dodati mlevene pečene lešnike i izmešati. Osušenu koru odlepiti sa papira i preseći po sredini, dobiju se dva uska dela.

Na prvi deo naneti ceo čokoladni deo, staviti drugu koru, pa odozgo ceo krem sa lešnicima i dekorisati po želji.

Dobro ohladiti pa poslužiti.

Bon appetit!

Pročitajte još

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike