Recept dana: Mantije, fini jastučići mesom punjeni pa jogurtom zaliveni... doručak iz snova

20.05.2021

06:08 >> 06:11

0

Autor: Z. A.

Stari recept koji se čuva od zaborava

Recept dana: Mantije, fini jastučići mesom punjeni pa jogurtom zaliveni... doručak iz snova
Copyright Printscreen/Youtube

Mantije su orijentalne pite sa mesom fantastičnog ukusa po kojima je danas najpoznatiji Novi Pazar. Da bi se napravile, potrebno je malo više truda, ali onima koji je vole to i nije mnogo vremena.

Sastojci:

  • 500 ml  mlake vode
  • 1 kašičica soli
  • 850 g brašna
  • 700 g junećeg mlevenog mesa
  • 2 glavice crnog luka
  •  4 pune kašike masla ili maslaca
  • 100 ml ulja
  • 1 kašika suvog začina
  • 1/2 kašičice bibera

Za prmazivanje

  • 500 ml kiselog mleka
  • 1 čen belog luka

Priprema:

1. Prosejte 750 g brašna, pa dodajte so, promešajte malo rukom, pa nalivati vodu i mesiti rukom. Umesite glatko testo, a potrebno je da se testo dobro izmesi.

2. Podelite na pet jednakih delova, da svaka loptica ima otprilike 250 g. Napravite loptice i pokrijte ih kesom i krpom i ostaviti da odstoji 30–60 minuta. Nikako manje od 30.

3. Za to vreme sitno iseckajte luk, dodajte mleveno meso, suvi začin i biber, pa izmesite rukom.

4. Otopite puter sa uljem na jakoj vatri. Kad provri, skloniti sa vatre. Mora da provri da bi se maslo i ulje dobro sjedinili.

5. Kad jufke odmore, razvucite svaku na prečnik otprilike 20 cm i svaku premazati sa 2–3 kašike otopljenog masla i ulja. Slagažite krugove jedan na drugi dok mažete. Stavite jedan premazeta pa drugi, tako do petog, peti ne mažete.

6. Pospite odgore brašnom, i stavite  preko stola neko pletno, najbolje belo pamučno, pa i njega pospite s malo brašna. Možete raditi i na stolu, ali vam onda treba više brašna, manje se lepi na tkaninu. Kada ste naslagali jedan krug na drugi i stavili na tkaninu (dok stavljate već će početi da se razvlači). (slika)

7. Razvucite oklagijom koliko možete a zatim i rukama do kraja stola. Kada ste razvukli isecite deo koji visi sa stola, zadebljanje odstranite nožem.

8. Na ivicu stavite celom dužinom petinu nadeva i malo isprskajte sa maslom i uljem. Uvijte jedan krug oko mesa pa isecite, tako da sad imate tanku i dugačku rolnicu. Tako uradite do kraja sa ostalim testom i mesom. Zatim seckajte na dužinu 3–4 cm sve rolnice. Dobićete jastučiće.

9. Podmažite pleh prečnika 35 cm pa slažite u krug iseckane kvadratiće, jastučiće, kako hoćete, pa ih premažite ostatkom masla i ulja.

10. Kada sve poslažete i premažete stavite u rernu koja se greje na 250 stepeni dok ih pripremate i pecite dok ne porumene.

11. Na kraju, kad je pečeno i kiselo mleko, naseckajte beli luk i premažite preko vrelih mantija i ostavite 10 minuta poklopljeno drugom tepsijom da odstoji, pa poslužite.

Bon appetit!!!

možete da pripremite i

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike