Recept dana: Sočna baklava sa orasima, pistaćima i čokoladom, klasik koji niko ne odbija
Turska poslastica omiljena je na svim meridijanima
Baklava važi za tursku poslasticu koja se raširila po svim delovima sveta. Ipak, prema nekim izvorima pripremana je još u osmom veku pre naše ere, na način starih Asiraca. Prve baklave pravili su tako što su stavljali između više tanjih listova hlebnog testa, seckane orahe, pistike i med i to pekli u svojim primitivnim pećima. Onda su je verovatno grčki trgovci preneli u Grčku. Tamo je već razvijana kora tanka kao list, ni nalik na onu asirsku grubu koru. Svojataju je i Jermeni, za koje je njeno ime čak i jermenska reč – navodi istoričar Olga Zirojević za Oklagiju.
U arapskom Kuvaru čuvenog al-Bagdadija (iz 1226) pominje se jedna poslastica po načinu pripremanja veoma slična baklavi, ipak najstariji poznati recept za neku vrstu proto-baklave nađen je u kineskom kuvaru iz 1330. godine. Današnja varijanta sa mnogo tankih jufki najverovatnije je nastala, posle 16. veka, u carskim kuhinjama Topkapi saraja.
– Sama reč baklava javlja se već u staroturskom jeziku (u obliku baklagi odnosno baklagu, s tim što njeno krajnje poreklo nije izvesno) i pod tim, ili sličnim imenom, preuzeli su je potom Persijanci, Arapi, svi balkanski, kao i susedni narodi, a danas još i mnogi drugi širom sveta. Kad je reč o spravljanju ove poslastice nema, naravno, jedinstvenog recepta, postoje samo mnogobrojne regionalne varijante.
Zato i mi danas donosimo jedno drugačije izdanje omiljenog slatkiša. U njemu se spajaju, orasi, pistaći i čokolada, a ne sumnjamo da će hrskavi desert oduševiti sve koji ga probaju.
Sastojci:
- 500 g čokolade za kuvanje
- 350 g maslaca
- 200 ml ulja
- 500 g mlevenih oraha
- 40 g pistaća
- 800 ml vode
- 1.200 g šećera
- 1.000 g kora za baklavu
Način pripreme:
Rastopite 250 g maslaca s 300 g čokolade i 100 ml ulja. Time ćete premazivati kore. Uzmite koru pa je poprskajte, stavite i drugu koru pa i nju poprskajte. Treću koru nemojte prskati, nego na nju stavite mešavinu mlevenih i seckanih oraha, pa onda pistaće.
Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite sve sastojke i kore. Pre pečenja narežite baklavu na kvadrate. Pecite 20 min na 200°C, pa smanjite temperaturu na 150°C i pecite još 40-45 min.
Šećer i vodu kuvajte osam, devet minuta. Prelijte baklavu mlakim sirupom. Kad baklava upije sirup, prema želji prelijte je glazurom od ostatka maslaca, čokolade i ulja. Pospite je seckanim pistaćima.
Bon appetit!
pročitajte još
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari