Recept dana: Sočna baklava sa orasima, pistaćima i čokoladom, klasik koji niko ne odbija

10.05.2021

06:08 >> 05:58

0

Turska poslastica omiljena je na svim meridijanima

Recept dana: Sočna baklava sa orasima, pistaćima i čokoladom, klasik koji niko ne odbija
Copyright Profimedia

Baklava važi za tursku poslasticu koja se raširila po svim delovima sveta. Ipak, prema nekim izvorima pripremana je još u osmom veku pre naše ere, na način starih Asiraca. Prve baklave pravili su tako što su stavljali između više tanjih listova hlebnog testa, seckane orahe, pistike i med i to pekli u svojim primitivnim pećima. Onda su je verovatno grčki trgovci preneli u Grčku. Tamo je već razvijana kora tanka kao list, ni nalik na onu asirsku grubu koru. Svojataju je i Jermeni, za koje je njeno ime čak i jermenska reč – navodi istoričar Olga Zirojević za Oklagiju.

U arapskom Kuvaru čuvenog al-Bagdadija (iz 1226) pominje se jedna poslastica po načinu pripremanja veoma slična baklavi, ipak najstariji poznati recept za neku vrstu proto-baklave nađen je u kineskom kuvaru iz 1330. godine. Današnja varijanta sa mnogo tankih jufki najverovatnije je nastala, posle 16. veka, u carskim kuhinjama Topkapi saraja.

– Sama reč baklava javlja se već u staroturskom jeziku (u obliku baklagi odnosno baklagu, s tim što njeno krajnje poreklo nije izvesno) i pod tim, ili sličnim imenom, preuzeli su je potom Persijanci, Arapi, svi balkanski, kao i susedni narodi, a danas još i mnogi drugi širom sveta. Kad je reč o spravljanju ove poslastice nema, naravno, jedinstvenog recepta, postoje samo mnogobrojne regionalne varijante.

Zato i mi danas donosimo jedno drugačije izdanje omiljenog slatkiša. U njemu se spajaju, orasi, pistaći i čokolada, a ne sumnjamo da će hrskavi desert oduševiti sve koji ga probaju.

Sastojci:

  • 500 g čokolade za kuvanje
  • 350 g maslaca
  • 200 ml ulja
  • 500 g mlevenih oraha
  • 40 g pistaća
  • 800 ml vode
  • 1.200 g šećera
  • 1.000 g kora za baklavu

Način pripreme:

Rastopite 250 g maslaca s 300 g čokolade i 100 ml ulja. Time ćete premazivati kore. Uzmite koru pa je poprskajte, stavite i drugu koru pa i nju poprskajte. Treću koru nemojte prskati, nego na nju stavite mešavinu mlevenih i seckanih oraha, pa onda pistaće.

Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite sve sastojke i kore. Pre pečenja narežite baklavu na kvadrate. Pecite 20 min na 200°C, pa smanjite temperaturu na 150°C i pecite još 40-45 min.

Šećer i vodu kuvajte osam, devet minuta. Prelijte baklavu mlakim sirupom. Kad baklava upije sirup, prema želji prelijte je glazurom od ostatka maslaca, čokolade i ulja. Pospite je seckanim pistaćima.

Bon appetit!

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike