Recept dana: Kiflice bez mleka i jaja, mekane i idealne za dane posta

17.03.2021

07:08 >> 21:48

0

Autor: Z. A.

Niste jeli ukusnije pecivo

Recept dana: Kiflice bez mleka i jaja, mekane i idealne za dane posta
Copyright Profimedia

Ove ukusne kiflice prave se bez mleka i bez jaja, idealne su i za dane posta, samo što tada maslac treba zameniti margarinom.

Sastojci:

  • 1 kg mekog brašna tip 400
  • 500 ml vode
  • 1 kocka (50 g) svežeg kvasca
  • 3 pune kašike šećera
  • 1 kašika soli
  • 100 ml ulja

Za premaz

  • majonez (postan ili običan) i susam za posipanje

Za preliv

  • 250 g maslaca ili margarina

Priprema

1. U 500 ml tople vode rastopite kvasac i jednu kašiku šećera.

2. Prosejano brašno uspite u posudu, dodajte ostatak šećera, so, vodu s kvascem i ulje. Lagano umesite, uz eventualno dodavanje brašna kako bi vam testo bilo glatko i meko, ali i da se ne lepi. Sve se pravi odmah, ni kvasac ni testo ne ostavljajte da raste.

3. Zavisno od toga koju veličinu kiflica želite delite testo na veće ili manje loptice. Oklagijom razvucite testo u oblik elipse pa stavite fil po želji (sir, šunku ili džem, marmeladu…) i rukama lagano urolajte u kiflicu.

4. Posudu za pečenje podmažite margarinom i složite kiflice s razmakom od barem 2 cm jer dosta narastu dok se peku. Ostavite ih na toplom mestu oko dva sata pa narasle kiflice premažite majonezom i pospite susamom.

5. Rernu ugrejte na 220 stepeni i pecite dok kiflice ne porumene. Pazite da se ne prepeku! Margarin ili maslac otopite i ugrejte u lončiću s poklopcem. Pečene, tople kiflice odmah prelijte vrućim margarinom, na svaku kiflicu po kašiku-dve i ostavite da se ohladi.

Bon appetit!

možete i ovo da pripremite

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike