Kako šef kaže: Trikovi profesionalnih kuvara unaprediće vaše kulinarske veštine

11.12.2020

15:31 >> 13:09

0

Autor: Z. A.

Korisni saveti za domaćice bez kuhinjskog staža

Kako šef kaže: Trikovi profesionalnih kuvara unaprediće vaše kulinarske veštine
Copyright Pixabay

Koliko god da se samouvereno snalazite u kuhinji, uvek možete da ukradete još poneki trik od profesionalnih kuvara. Tačno je da njihovo znanje i iskustvo ne može da ima svako, ali niije naodmet da usvojite bar jedan promil njihovih trikova, za početak. I da pred praznike unapredite omiljena jela svojih ukućana.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Nije nam milo da čujemo: Nutricionisti složni koji kolač iz menija nikad ne treba poručivati jer je najnezdraviji

Ovo su samo neke neke njihove male-velike tajne, od kojih zavisi i ukus i izgled obroka. Čitajte, upijajte savete profesionalnih kuvara i unaprediti vaše kulinarske veštine.

Kako da ispržite savršeno jaje na oko

Naizgled najlakši obrok za pripremu, ali defnitivno nije svako jaje na oko pojednako uspelo. Trik je u sledećem – tiganj mora da ima tanko dno, jaje pržite na puteru (1/2 kašike putera za tri jajeta), koji treba sporo da se otopi, odnosno jaja pržite sve vreme na niskoj temperaturi, i to oko četiri-pet minuta.

Kako da poboljšate ukus jelima

Ukućani negoduju i kažu da kuvate bolničku, betukusnu hranu? Ne zaboravite da je dovoljno posolite. Profesionalni kuvari veruju da će hrana imati bolji ukus ako je pomalo solite tokom celog procesa kuvanja, a ne samo jednom, na početku ili na kraju.

Kako da još malo poboljšate ukus

Još uvek niste zadovoljni svojim ukusom? Stavite onda malo šećera u jelo!  Jedinstven efekat će imati ako pripremate sos sa paradajzom kad mu nije sezona (i nedostaje mu prirodne slatkoće). Šećer će poboljšati ukus i pečene šargarepe ili cvekle.

Kako da sos bude sjajan ko u restoranu

Sosovi iz restorana su uvek sjajni i gusti jer im kuvari pred kraj termičke obrade dodaju komadić hladnog maslaca.

Pexels/ Joaquin Egea

Kako da pire bude kremastiji

Svi volimo kada dobijemo idealno kremastu strukturu pire krompira bez grudvica. Pre nego što ga dobro izgnječite sa puterom i mlekom, profesionalni kuvari naglašavaju još jedan momenat – dobro iscedite i osušite krompir posle kuvanja. Jednostavno da jednostavnije ne može biti!

Šta ako presolite jelo

Ukoliko je jelo preslano, oprezno mu dodajte vodu jer time rizikujete da voda razblaži ukus i pokvari jelo. A dobro poznat, tradicionalni trik je naravno dodavanje oljuštenog krompira ili pirinča.

Šta ako je jelo previše kiselo

Ako je jelo suviše kiselo, uvek možete dodati kašiku šećera. Ukoliko spremate paradajz čorbu, malo kečapa takođe može da pomogne, zato što i on sadrži šećer.

Šta ako jelo zagori

Ako kuvano jelo zagori, spasićete ga tako što ćete ga preručiti u drugu posudu bez mešanja i nastaviti kuvanje, ali samo ukoliko jelo nije dobilo onaj zagoreli ukus.

Kako da meso bude sočnije

Znate li zašto su piletina i ćuretina sočnija u restoranu? Zato što profesionalni kuvari potapaju meso u slanu vodu pre termičke obrade kako bi ga omekšali i učinili ga još slasnijim. Dobri kandidati za ovaj postupak su komadi mesa koji inače imaju manje masnoće poput pilećih ili ćurećih prsa, te svinjskih kotleta, a u slanu vodu možete ubaciti čak i kozice.

Pixabay

Kako znati da li je meso gotovo

Najlakše možete da proverite da li je bareno, pečeno ili prženo meso tako što ćete viljušku da ubodete u središte mesa. Ako možete da je izvučete bez otpora, znači da je meso gotovo.

ČITAJTE I: Genetski modifikovano južno voće ima jedan broj na mini-etiketi, naučite da čitate šta kupujete

Kako da izvučete sve korisit iz začina i orašastih plodova

Pre nego što počnete da kuvate, tostirajte orašaste plodove u rerni, a začine poput kumina, kardamoma ili kumina zagrejte u tiganju. Na taj način otpustićete njihova prirodna ulja, te pojačati njihov ukus. Tek onda ih dodajte svojih slanim i slatkim kreacijama.

I ovde ćemo stati, profesionalci uvek imaju još neku tajnu, jedva čekamo da ih podelimo sa vama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike