aktuelno

Uvek vam ispadne bljutav i vodenast? Preskočite najčešće greške i napravite pire krompir kao iz restorana

25.04.2025

14:29

0

Autor: Milica Lekić

Izgleda jednostavno, ali se često pretvori u razočaranje na tanjiru

Uvek vam ispadne bljutav i vodenast? Preskočite najčešće greške i napravite pire krompir kao iz restorana
Pire krompir - Copyright Profimedia

Pire krompir deluje kao jednostavno jelo koje je gotovo nemoguće pokvariti – ali samo na prvi pogled. Mnogi prave iste greške iznova, ne znajući da su upravo one razlog zašto pire nikada nije savršeno kremast i ukusan kao u vrhunskim restoranima.

Mek, gladak i pun ukusa – tako treba da izgleda pravi pire krompir. Ako vam često ispadne lepljiv ili vodenast  verovatno grešite u nekoj od osnovnih stvari.

Ne zaboravite da posolite vodu 

Jedna od najčešćih grešaka je kuvanje krompira u neslanoj vodi. So dodata na početku kuvanja ne samo da poboljšava ukus, već pomaže i da se skrob pravilno veže.

Na taj način, krompir će već iz vode izaći blago začinjen, pa će vam kasnije trebati manje soli.

Uvek vam ispadne bljutav i vodenast? Preskočite najčešće greške i napravite pire krompir kao iz restoranaPexels
 

Kuvani krompir mora biti dobro oceđen

Ako nakon kuvanja ostane previše vode u šerpi, vaš pire će biti vodenast i bez teksture. Nakon ceđenja, možete vratiti krompir u šerpu i kratko ga grejati na tihoj vatri, kako bi ispario višak vlage i ostao „suvo“ kuvan – što je idealno za gnječenje.

Ne kuvajte u vrućoj vodi

Ubacivanje sirovog krompira direktno u ključalu vodu greška je koja vodi do neravnomerno skuvanih komada – spolja raskuvani, iznutra tvrdi. Pravilno je da se krompir stavi u hladnu vodu, doda so i sve zajedno zagreva do ključanja.

Uvek vam ispadne bljutav i vodenast? Preskočite najčešće greške i napravite pire krompir kao iz restoranaProfimedia
 

Zaboravite mikser - koristite viljušku ili gnječilicu

Prekomerno miksanje aktivira skrob i stvara lepljivu, gumastu masu. Umesto električnih uređaja, koristite ručnu gnječilicu za krompir ili običnu viljušku, i mešajte lagano. Cilj je da dobijete vazdušastu, a ne žvakastu teksturu.

Maslac i mleko uvek neka budu sobne temperature

Uvek vam ispadne bljutav i vodenast? Preskočite najčešće greške i napravite pire krompir kao iz restoranaPixabay
 

Nikada ne dodajte hladan maslac ili mleko direktno u vruć krompir. Maslac treba da omekša na sobnoj temperaturi, a mleko da bude blago zagrejano. Tako će se bolje sjediniti sa krompirom i doprineti kremastoj strukturi, umesto da ga ohlade i učine grudvastim.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike