aktuelno

Spolja hrskav, a iznutra mekan: Sedam trikova za najbolji domaći pomfrit - bolji je od kupovnog

06.03.2025

14:48

0

Autor: A. M.

Ne postoji bolji prilog od ovog

Spolja hrskav, a iznutra mekan: Sedam trikova za najbolji domaći pomfrit - bolji je od kupovnog
Copyright Freepik

Pomfrit je omiljeni prilog širom sveta, ali priprema savršenog domaćeg pomfrita zahteva malo veštine i pažnje.

Ako želite da vaš pomfrit bude savršeno hrskav spolja, a mekan iznutra, pratite ove proverene savete i trikove.

1. Izbor prave vrste krompira

Za savršen domaći pomfrit, ključno je odabrati odgovarajuću vrstu krompira. Sorte bogate skrobom, najčešće crvene, idealne su za ovu namenu jer omogućavaju hrskavu spoljašnjost i mekanu unutrašnjost. Izbegavajte mladi krompir jer sadrži više vode, što može učiniti pomfrit gnjecavim.

Spolja hrskav, a iznutra mekan: Sedam trikova za najbolji domaći pomfrit - bolji je od kupovnogProfimedia
 

2. Pravilno sečenje krompira

Jednako isečeni komadi krompira su ključ za ravnomerno prženje. Isecite krompir na štapiće debljine oko jednog centimetra. Ako želite tanji ili deblji pomfrit, prilagodite vreme prženja. Upotrebom oštrog noža ili rezača za pomfrit, obezbedićete pravilne i jednake trakice.

Spolja hrskav, a iznutra mekan: Sedam trikova za najbolji domaći pomfrit - bolji je od kupovnogFreepik
 

3. Potapanje krompira u hladnoj vodi

Nakon sečenja, potopite krompir u hladnu vodu najmanje 30 minuta, a po mogućstvu i duže. Ovaj postupak uklanja višak skroba, sprečava lepljenje i omogućava da pomfrit postane savršeno hrskav. Nakon potapanja, krompir pažljivo osušite čistom kuhinjskom krpom ili papirnim ubrusom.

Spolja hrskav, a iznutra mekan: Sedam trikova za najbolji domaći pomfrit - bolji je od kupovnogProfimedia
 

4. Dvostruko prženje

Profesionalni kuvari se kunu u tehniku dvostrukog prženja:

Prvo prženje: Pržite krompir na temperaturi od 150–160 stepeni oko pet-šest minuta. Cilj je da krompir omekša bez dobijanja boje. Nakon prženja, izvadite ga i ostavite na papirnom ubrusu da se ohladi.

Drugo prženje: Kada se krompir ohladi, pržite ga ponovo na 180–190 stepeni dok ne postane zlatno-smeđ i hrskav (oko tri-četiri minuta). Ova tehnika osigurava savršenu hrskavost spolja i mekoću iznutra.

Spolja hrskav, a iznutra mekan: Sedam trikova za najbolji domaći pomfrit - bolji je od kupovnogPexels
 

5. Izbor prikladnog ulja za prženje

Za prženje koristite ulje sa visokom tačkom dimljenja, poput suncokretovog. Alternativno, za bogatiji ukus možete koristiti mešavinu biljnog ulja i masti, što je tajna mnogih poznatih restorana.

Spolja hrskav, a iznutra mekan: Sedam trikova za najbolji domaći pomfrit - bolji je od kupovnogProfimedia
 

6. Soljenje u pravom trenutku

Posolite pomfrit odmah nakon što ga izvadite iz ulja, dok je još vruć. Na taj način, so će se bolje zalepiti za pomfrit i ravnomerno ga začiniti.

Spolja hrskav, a iznutra mekan: Sedam trikova za najbolji domaći pomfrit - bolji je od kupovnogPexels
 

7. Začini i dodaci - dajte pomfritu karakter

Klasičan pomfrit je uvek dobar, ali dodatni začini mogu ga učiniti još ukusnijim:

Parmezan i beli luk: Nakon prženja, pospite pomfrit rendanim parmezanom i sitno seckanim belim lukom.

Začini: Dimljena paprika, čili u prahu ili italijanska mešavina začina za bogatiji ukus.

Ulje od tartufa: Par kapi ulja od tartufa i rendani parmezan za luksuznu verziju pomfrita.

Spolja hrskav, a iznutra mekan: Sedam trikova za najbolji domaći pomfrit - bolji je od kupovnogPexels
 

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike