aktuelno

Recept dana: Posna sarma s ribom - bogato ukusima, a jednostavno za pripremu, ovo jelo može postati novi favorit na vašoj posnoj trpezi

05.01.2025

07:41

0

Autor: V. I.

Kombinacija tradicije i inovacije, savršeno uklopljena u duh aktuelnog posta

Recept dana: Posna sarma s ribom - bogato ukusima, a jednostavno za pripremu, ovo jelo može postati novi favorit na vašoj posnoj trpezi
Copyright Profimedia

Božićni post je idealna prilika da naša trpeza postane maštovita, ali u skladu sa pravilima posne kuhinje. Tradicionalna sarma, koja je neizostavni deo mnogih prazničnih trpeza, dobija potpuno novo ruho u ovom receptu – sa ribom kao glavnim sastojkom.

Kombinacija kiselog kupusa, pirinča i posne ribe pruža jedinstven spoj ukusa, dok istovremeno čuva duh tradicije.

Ovaj recept je savršen za sve koji žele da unesu nešto novo u svoj jelovnik tokom posta, ali i za ljubitelje jednostavne i zdrave hrane. Priprema je brza i laka, a rezultat – pravo kulinarsko savršenstvo koje će oduševiti vaše ukućane i goste!

Recept dana: Posna sarma s ribom - bogato ukusima, a jednostavno za pripremu, ovo jelo može postati novi favorit na vašoj posnoj trpeziProfimedia
 

 

 

Sastojci: 

  • 200 g pirinča
  • 2 rendane šargarepe
  • 1 crni luk, sitno seckan
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 200 g mlevene posne ribe (npr. pastrmka ili neka druga posna riba)
  • 1/2 šolje paradajz sosa
  • So i biber po ukusu
  • Suvi začin po želji
  • Ulje za dinstanje
  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 2-3 listova kiselog kupusa za oblaganje dna šerpe
  • Voda za kuvanje sarme
  • Posna pavlaka za serviranje (opciono)

Priprema:

1. Listove kiselog kupusa pažljivo odvojite od glavice.

2. Stavite ih u šerpu s ključalom vodom na nekoliko minuta kako bi omekšali. Ocedite ih i ostavite sa strane.  Da bi bio sočan dok se kuva, primenite jednostavan trik s kiselim kupusom.

3. U velikom tiganju zagrejte ulje i propržite crni luk dok ne postane staklast.

4. Dodajte beli luk i rendane šargarepe, pa dinstajte dok povrće ne omekša.

5. Ubacite mlevenu posnu ribu i kuvajte dok se lepo ne sjedini s povrćem.

6. Dodajte opran pirinač, paradajz sos, so, biber i suvi začin, pa sve dobro promešajte. Kuvajte još nekoliko minuta kako bi se sastojci spojili.

7. Na radnu površinu postavite list kiselog kupusa. Na sredinu lista stavite odgovarajuću količinu fila, savijte stranice i uvijte sarmu u čvrstu rolnu.

8. Na dno šerpe stavite nekoliko listova kupusa kako biste zaštitili sarmu od lepljenja. Pažljivo složite sarmu u šerpu, jednu do druge.

9. Prelijte vodom tako da budu potpuno prekrivene. Kuvajte na srednjoj vatri oko 45 minuta do 1 sat, dok listovi kupusa ne omekšaju.

Saveti za savršenu sarmu sa ribom

  • Dodajte lovorov list u vodu za kuvanje kako biste obogatili ukus.
  • Za intenzivniji miris i aromu, koristite dimljenu posnu ribu.
  • Poslužite uz kašiku posne pavlake za dodatnu sočnost.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike