aktuelno

Recept dana: Naopaka keks-torta sa čokoladom i kikirikijem biće najsjajnija zvezda vaše novogodišnje trpeze (VIDEO)

28.12.2024

07:41

0

Autor: V. I.

Raskošan desert koji se ne peče mami kako mirisom, tako i ukusom

Recept dana: Naopaka keks-torta sa čokoladom i kikirikijem biće najsjajnija zvezda vaše novogodišnje trpeze (VIDEO)
Copyright Instagram printscreen

Ako tražite desert koji će oduševiti svakog ljubitelja čokolade, naopaka keks torta sa čokoladom je upravo ono što vam treba. Ovaj neobičan, ali jednostavan recept savršeno kombinuje bogat ukus crne čokolade s hrskavim teksturama keksa, oraha i pečenog kikirikija. Naopaka torta ne samo da je vizuelno impresivna, već pruža i savršeni balans između slatkog, kremastog i hrskavog, zbog čega je idealna za sve prilike - bilo da je reč o porodičnim okupljanjima ili svečanim događajima.

Priprema ovog deserta možda zvuči komplikovano, ali zapravo je iznenađujuće jednostavna. Uz samo malo truda i par osnovnih sastojaka, možete stvoriti bogatu tortu koja će postati favorit u vašoj kući. Kombinacija tamne čokolade i putera stvara raskošan čokoladni sloj koji se oblikuje u posudu, dok keks i orašasti plodovi stvaraju čvrstu osnovu torti, bogatu teksturama i ukusima.

Ova torta je prava poslastica za ljubitelje intenzivnih i kompleksnih ukusa, a njena izvanredna prezentacija učiniće je zvezdom prazničnog stola. Osim toga, možete je pripremiti unapred i ostaviti u frižideru da se stegne preko noći, što je čini savršenom i za one prilike kada želite da unapred organizujete pripremu deserta. Isprobajte ovaj recept i uživajte u kombinaciji bogatih ukusa i tekstura koje samo čokolada, keks i orašasti plodovi mogu da pruže.

Recept dana: Naopaka keks-torta sa čokoladom i kikirikijem biće najsjajnija zvezda vaše novogodišnje trpeze (VIDEO)Pexels
 

 

Vreme pripreme:

  • 50 minuta + hlađanje

Sastojci:

  • 250 g crne čokolade
  • 100 g pavlake za šlag
  • 500 g keksa
  • 150 g pečenog kikirikija
  • 200 g oraha
  • 200 g šećera
  • 100 g kakaoa
  • 10 g vanilin šećera
  • 1 l mleka
  • 100 g putera
  • 3 limuna
  • 200 g šećera
  • 1 l vode

Priprema:

1. Obložite staklenu činiju aluminijumskom folijom, pazeći da nema rupica.

2. Usitnite čokoladu i ubacite je u zagrejanu pavlaku, pazeći da ne provri. Mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi.

3. Dobijeni ganaš ulijte u pripremljenu činiju i ravnomerno rasporedite po foliji, kako bi bila potpuno prekrivena čokoladom. Ostavite u frižider da se stvrdne.

4. U velikoj činiji izlomite keks na sitne komade.

5. Kikiriki propržite u tiganju koji se ne lepi, iseckajte i ubacite u keks.

6. Orahe takođe iseckajte i dodajte u smesu keksa i kikirikija.

7. U loncu pomešajte šećer, kakao i vanilin šećer, pa ulijte mleko.

8. Kada smesa provri, kuvajte desetak minuta, zatim dodajte puter i mešajte dok se ne rastopi.

9. Dobijenu čokoladnu smesu ulijte u smesu keksa i orašastih plodova i dobro promešajte.

10. Ubacite smesu u očvrsnuli sloj čokolade u činiji, lagano pritiskajući da se ravnomerno rasporedi.

11. Zatvorite providnom folijom i ostavite preko noći u frižideru da se torta stegne.

Pogledajte u donjem videu kako se jednostavno pravi ova zanimljiva torta:

 

 

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike