aktuelno

Plodovi kaktusa: Sigurno ste ih viđali na moru kraj puta, a da li znate da su veoma ukusni za jelo

31.08.2024

14:58

0

Autor: V. I.

Egzotičan plod poznat je pod imenom indijska smokva

Plodovi kaktusa: Sigurno ste ih viđali na moru kraj puta, a da li znate da su veoma ukusni za jelo
Copyright Unsplash

Indijska smokva, poznata i kao Opuncija ficus indica, neobičan je plod prekriven sitnim iglicama, koji potiče iz porodice kaktusa. Ovo izuzetno voće, poreklom iz Centralne Amerike, od davnina je deo ljudske ishrane. U Hrvatskoj, Crnoj Gori, Italiji i Grčkoj, ovo sočno i ukusno voće često se može pronaći na pijacama ili radnjama, gde se prodaje kao egzotična delicija po visokoj ceni, budući da jer reč o samonikloj biljki koja se vrlo lako uzgaja.

Nutritivne vrednosti indijske smokve

Indijska smokva je prava riznica korisnih nutrijenata. Plod kaktusa sadrži značajne količine fosfora, kalcijuma, kalijuma, kao i vitamina C i B.

Sa čak 25-30 odsto šećera i gotovo 80 odsto vode, ovo voće pruža osvežavajući, kiselkast ukus zahvaljujući prisustvu nekoliko različitih kiselina.

Ove nutritivne komponente čine indijsku smokvu ne samo ukusnom već i veoma zdravom namirnicom.

Plodovi kaktusa: Sigurno ste ih viđali na moru kraj puta, a da li znate da su veoma ukusni za jeloUnsplash
 

 

Kako pravilno očistiti i pripremiti indijsku smokvu

S obzirom na to da je plod kaktusa prekriven iglicama, čišćenje indijske smokve zahteva određenu pažnju. Sveže ubrano voće se stavlja u vodu kako bi se olakšalo odvajanje od bodlji. Za čišćenje su vam potrebni nož, viljuška i rukavice.

Prvo se odrežu gornji i donji krajevi ploda, zatim se kora zareže po dužini kako bi se odvojila. Plodovi moraju biti potpuno zreli pre konzumacije. Zrele opuncije imaju mekanu kožicu, a meso im je vrlo sočno. Ukus im je slatko-kiseo i sličan je smokvi.

Plodovi kaktusa: Sigurno ste ih viđali na moru kraj puta, a da li znate da su veoma ukusni za jeloPixabay
 

 

Upotreba indijske smokve

Jestivi plodovi ovog kaktusa mogu se koristiti na različite načine. Osim što se mogu jesti sveži, indijska smokva je odlična za pripremu raznih namaza, osvežavajućih napitaka i drugih prerađevina. Bogata je lekovitim sastojcima, pa je omiljena među ljubiteljima zdrave hrane.

Gajenje indijske smokve

Indijska smokva je veoma otporna na sušu i može uspevati na slabijim zemljištima, ali ne podnosi vlažna područja. Njeno gajenje je relativno jednostavno, što je čini odličnim izborom za sušne regije.

Plodovi kaktusa: Sigurno ste ih viđali na moru kraj puta, a da li znate da su veoma ukusni za jeloPixabay
 

 

U nastavku vam dajemo recept za osvežavajući napitak od indijske smokve:

Vreme pripreme:

  • 5 minuta

Sastojci:

  • 2 zrele indijske smokve
  • 1 limun
  • 1 kašika meda
  • 500 ml vode
  • led po želji

Priprema:

1. Očistite indijske smokve prema uputstvima (koristeći rukavice i nož).

2. Izvadite pulpu i stavite je u blender.

3. Dodajte svež sok od jednog limuna, kašiku meda i 500 ml hladne vode.

4. Blendajte dok smesa ne postane glatka.

5. Procedite napitak kako biste uklonili semenke, a zatim sipajte u čaše.

6. Dodajte led po želji i uživajte u osvežavajućem napitku od indijske smokve!

Ovaj recept je jednostavan i brzo se priprema, a napitak je idealan za letnje osveženje. Indijska smokva ne samo da nudi jedinstven ukus, već i bogatstvo nutrijenata koje će osnažiti vaše telo.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike