Recept dana: Ratatuj sa začinjenom piletinom je jelo kojem ćete se iznova vraćati, brzo se sprema, a još brže pojede
Lagana i zdrava opcija za ručak u kojoj će svi uživati
Ovaj recept za pečenu piletinu i povrće postaće pravi porodični favorit koji ćete često praviti.
Priprema je brza i laka, a ceo obrok se priprema u jednom tiganju, što rezultira ukusnom i savršeno začinjenom piletinom na podlozi od povrća i jako malo sudova za pranje posle ručka.
Ovakva vrsta obroka je lagana i zdrava, a čak i najmlađi ukućani neće moći da joj odole.
Vreme pripreme:
- oko 30 minuta
Sastojci:
- 4 čena belog luka
- 4 mala fileta pilećih prsa (oko 150g svaki)
- 2 kašike maslinovog ulja
- 3 grančice ruzmarina, listovi sitno iseckani
- kora jednog limuna
- 25g putera
- 500g čeri paradajza, isečeni na polovine
- 1 velika tikvica, seckana
- 1 crvena paprika, tanko isečena
- 1 kašika balzamiko sirćeta
- 500g svežih njoka (opciono)
- šaka listova svežeg bosiljka, plus dodatak za posluživanje
- rendani kačkavalj, za posipanje
- morska so i sveže mleveni crni biber
Priprema:
1. Iseckajte beli luk na dasci za sečenje, zatim ga pospite morskom solju i izgnječite ravnom stranom noža dok se ne formira pasta. Dodajte ruzmarin i limunovu koricu i sve zajedno usitnite.
2. Stavite pileći file u veliku činiju zajedno sa kašikom maslinovog ulja i paste od belog luka i ruzmarina. Promešajte dok meso nije skroz obloženo. Ako imate vremena, možete ostaviti piletinu da se marinira u frižideru do 24 sata.
3. Zagrejte veliki tiganj na jakoj vatri. Dodajte preostalo maslinovo ulje. Kada se zagreje, pržite pileća prsa po 2 minuta sa svake strane dok ne dobije zlatno-braon boju. Prebacite na tanjir i ostavite po strani.
4. U isti tiganj u kojem ste pekli piletinu, dodajte puter, čeri paradajz, tikvicu, biber, malo soli i balzamiko sirće. Dinstajte, često mešajući, dok paradajz ne omekša.
5. Smanjite vatru i vratite piletinu u tiganj, preko povrća. Pokrijte poklopcem i kuvajte još 10 minuta, a zatim skinite poklopac i kuvajte još 5 minuta. Viljuškom razbijete poneki paradajz kako bi pustili sok.
6. Jelo možete ovako poslužiti ili servirati uz njoke, koje ćete skuvati u loncu slane vode, minut dva, dok ne isplivaju na površinu. Izvadite ih šupljikavom kašikom i dodajte pravo u tiganj sa piletinom i pospite sirom, biberom i bosiljkom.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari