aktuelno

Recept dana: Ratatuj sa začinjenom piletinom je jelo kojem ćete se iznova vraćati, brzo se sprema, a još brže pojede

09.08.2024

07:52

0

Autor: A. M.

Lagana i zdrava opcija za ručak u kojoj će svi uživati

Recept dana: Ratatuj sa začinjenom piletinom je jelo kojem ćete se iznova vraćati, brzo se sprema, a još brže pojede
Ratatui sa piletinom - Copyright Printscreen/YouTube

Ovaj recept za pečenu piletinu i povrće postaće pravi porodični favorit koji ćete često praviti. 

Priprema je brza i laka, a ceo obrok se priprema u jednom tiganju, što rezultira ukusnom i savršeno začinjenom piletinom na podlozi od povrća i jako malo sudova za pranje posle ručka.

Ovakva vrsta obroka je lagana i zdrava, a čak i najmlađi ukućani neće moći da joj odole.

Freepik
 

Vreme pripreme:

  • oko 30 minuta

Sastojci:

  • 4 čena belog luka
  • 4 mala fileta pilećih prsa (oko 150g svaki)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 3 grančice ruzmarina, listovi sitno iseckani
  • kora jednog limuna
  • 25g putera
  • 500g čeri paradajza, isečeni na polovine
  • 1 velika tikvica, seckana
  • 1 crvena paprika, tanko isečena
  • 1 kašika balzamiko sirćeta
  • 500g svežih njoka (opciono)
  • šaka listova svežeg bosiljka, plus dodatak za posluživanje
  • rendani kačkavalj, za posipanje
  • morska so i sveže mleveni crni biber

Priprema:

1. Iseckajte beli luk na dasci za sečenje, zatim ga pospite morskom solju i izgnječite ravnom stranom noža dok se ne formira pasta. Dodajte ruzmarin i limunovu koricu i sve zajedno usitnite.

2. Stavite pileći file u veliku činiju zajedno sa kašikom maslinovog ulja i paste od belog luka i ruzmarina. Promešajte dok meso nije skroz obloženo. Ako imate vremena, možete ostaviti piletinu da se marinira u frižideru do 24 sata.

3. Zagrejte veliki tiganj na jakoj vatri. Dodajte preostalo maslinovo ulje. Kada se zagreje, pržite pileća prsa po 2 minuta sa svake strane dok ne dobije zlatno-braon boju. Prebacite na tanjir i ostavite po strani.

4. U isti tiganj u kojem ste pekli piletinu, dodajte puter, čeri paradajz, tikvicu, biber, malo soli i balzamiko sirće. Dinstajte, često mešajući, dok paradajz ne omekša.

5. Smanjite vatru i vratite piletinu u tiganj, preko povrća. Pokrijte poklopcem i kuvajte još 10 minuta, a zatim skinite poklopac i kuvajte još 5 minuta. Viljuškom razbijete poneki paradajz kako bi pustili sok.

6. Jelo možete ovako poslužiti ili servirati uz njoke, koje ćete skuvati u loncu slane vode, minut dva, dok ne isplivaju na površinu. Izvadite ih šupljikavom kašikom i dodajte pravo u tiganj sa piletinom i pospite sirom, biberom i bosiljkom.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike