aktuelno

Recept dana: Tradicionalni bolonjeze sos, donosi ukuse Italije u vaš dom

05.08.2024

07:57

0

Autor: A. M.

Nestaće iz tanjira za tren oka

Recept dana: Tradicionalni bolonjeze sos, donosi ukuse Italije u vaš dom
Copyright Pixabay

Ragu alla bolognese ili bolonjeze sos, ime po kojem je poznat van Italije, jedan je od najpopularnijih sosova za testenine na svetu. 

Nažalost, međunarodna verzija bolonjeza se veoma razlikuje od tradicionalnog sosa koji jedu ljudi rođeni i odrasli u Emiliji Romanji, gde on i nastao, a u njemu se uživa nedeljom.

Profimedia
 

Pravi ragu ala bolonjeze je sporo kuvan sos na bazi mesa, a njegova priprema zahteva vreme.

Sastoji se od specifičnog sofrita od luka, celera i šargarepe, mlevene mešavine junećeg i svinjskog mesa.

Zatim se dodaje vino, mleko i mala količina paradajz paste i paradajza, a jelo se zatim lagano dinsta dok ne postane gusti sos.

U italijanskom duhu poslužite ga uz taljatele.

Profimedia
 

Vreme pripreme:

  • 3 sata i 30 minuta

Sastojci:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 srednja šargarepa
  • 1 mali štapić celera
  • 1 mali luk
  • 350 g mlevene junetine
  • 350 g mlevene svinjetine
  • 125 ml crvenog vina
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 500 ml pasiranog paradajza
  • 1-2 lista lovora
  • 80 ml mleka
  • so i biber

Priprema:

1. Sitno iseckajte šargarepu, celer i luk. 

2. U velikoj šerpi izdinstajte povrće na maslinovom ulju.

3. Dinstanom povrću dodajte meso i dinstajte dok ne poprimi smeđu boju, pa dodajte vino.

4. Kuvajte dok alkohol ne ispari (oko 30 sekundi). Smanjite vatru (srednja jačina), pa dodajte paradajz pire, pasirani paradajz, so, biber i lovorov list, poklopite i polako krčkajte oko tri sata. Povremeno promešajte.

5.Na kraju izvadite lovorov list i dodajte mleko, kako bi sos bio kremastiji.

6. Poslužite preko obarenih taljatela.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike