Recept dana: Projara, savršena od jutra do mraka

16.12.2020

07:08 >> 18:33

0

Autor: Z. A.

Uz jogurt, sir, kajmak, slaninicu....

Recept dana: Projara, savršena od jutra do mraka
Copyright Profimedia

Stara dobra proja sa sirom, od milja zvana projara. A proja i projara nisu isto, to znamo, proja se pravi samo sa kukuruznim brašnom, solju i vodom, bez drugih dodataka. Budući da se proja često meša s projarom ili projanicom, možda nikad niste ni probali pravu proju, već uvek jedete projaru.

Prava proja se pravi samo od krupno mlevenog kukuruznog brašna, soli i vode, bez dodataka i peče na umerenoj temperaturi. Zato ne čudi što je ovaj tzv. sirotinjski specijalitet vekovima hranio Srbe.

S druge strane, proja koju većina nas zna, sa jajima i sirom, zapravo je projara. Dakle, čim se dodaju pšenično brašno, jaja, jogurt, sir, čvarci, kiseli krastavci, paprike, spanać… onda proja postaje projara ili projanica.
Uz priloge po želji projara je idealna za doručak i večeru, domaćice vole da je serviraju i uz predjelo, a gosti vole da ih jedu u početnoj fazi jednog svečanog obroka.

Možete da pripremite i

Sastojci:

  • 12 punih kašika kukuruznog brašna
  • 4 pune kašike pšeničnog brašna
  • 200 ml kisele vode
  • 200 ml jogurta
  • 3 jajeta
  • 1 dl ulja
  • 250 g belog sira
  • 1 kesica praška za pecivo
  • soli po ukusu ukoliko sir nije dovoljno slan

Priprema

1. Stavite sve brašno u dublji sud, pa mu dodajte prašak za pecivo i promešajte. Napravite po sredini udubljenje i dodajte jaja, umutite te ubacite sve ostale sastojke osim sira, pa mutite dok ne dobijete glatko, retko testo.

2. Na samom kraju dodajte sir i promešajte kašikom ili varjačom. Sir nemojte previše usitniti. Biće ukusnija projara ukoliko ostanu krupniji komadi.

3. Sipajte testo u jako malo zauljenu okruglu tepsiju ili je obložite pek-papirom i sipajte smesu direktno na njega, a možete peći projarice u kalupu za mafine, tako što ćete svaki podmazati uljem ili obložiti papirnatim korpicama za mafine.

4. Pecite 30 minuta, i to 10 minuta na 200 i još 20 minuta na 180 stepeni.

5. Kada se projara prohladi, nežno je izvucite iz tepsije ili kalupa. Služite uz šta god da vam je drago.

Bon appetit!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike