Prostije ne može: Ne bacajte vodicu od skuvanih leblebija, napravite posni majonez od akvafabe

23.03.2024

14:47

0

Autor: V. I.

Akvafaba se sjajna zamena za jaja jer je jeftina i dostupna

Prostije ne može: Ne bacajte vodicu od skuvanih leblebija, napravite posni majonez od akvafabe
Copyright Freepik

Akvafaba predstavlja revolucionarno otkriće u kulinarskom svetu, naročito unutar veganske i vegetarijanske kuhinje, te među osobama koje imaju alergiju na jaja. Ova tečnost je ekonomična i lako dostupna alternativa za jaja za raznovrsne posne recepte za Uskršnji post koji je u toku.

Šta je zapravo akvafaba

Kao produkt kuvanja mahunarki, akvafaba je zapravo tečnost koja ostaje nakon što se grašak, pasulj, sočivo, soja, bob, leblebije i druge mahunarke skuvaju i ocede. Najčešće koristimo vodu od leblebija zbog njenog neutralnog ukusa i mirisa kao idealna zamena za jaja. Sadrži skrob i proteine, pružajući sve nutritivne benefite jednog jaja, ali bez kalorija, holesterola i masnoća. Akvafaba je posebno cenjena u bezglutenskoj ishrani zbog skroba iz mahunarki koji se često koristi u receptima bez glutena.

Važno je napomenuti da osobe s alergijama na određene mahunarke mogu biti alergične i na druge vrste. Takođe, kikiriki se takođe svrstava među mahunarke.

Profimedia
 

Priprema akvafabe

Moguće je napraviti akvafabu kod kuće ili kupiti već pripremljenu u prodavnicama zdrave hrane. Za domaću akvafabu, postupak počinje namakanjem sirove leblebije preko noći, nakon čega se kuva s tri puta većom količinom vode. Nakon kuvanja, tečnost se pažljivo procedi, odstranjujući penu, dok se ne dobije gusta i lepljiva tekstura slična belancetu.

Zamena jaja u receptima

Akvafaba se može koristiti kao zamena za jaja u različitim receptima, bilo da je reč o slatkim ili slanim jelima. Osim akvafabe, postoje i druge posne zamene za jaja, kao što su čija semenke, banana, kikiriki puter, sok od jabuke i laneno seme.

Razmere zamene

Kada zamjenjujete jaja akvafabom, obično se koristi razmera 1 jaje za 3 kašike leblebijine vode. Za zamenu samo belanca, razmera je 1:2. U bezglutenskim receptima, gde brašno zahteva više tečnosti, preporučuje se razmera 1:4.

Skladištenje

Akvafaba se može čuvati u frižideru do četiri dana. Za duži rok trajanja, može se zamrznuti.

Profimedia
 

 

Vreme pripreme:

  • 15 minuta

Sastojci:

  • 3 kašike vode od kuvanih leblebija (akvafaba)
  • 2 kašičice senfa
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 prstohvat bibera
  • 2 kašike alkoholnog belog sirćeta (može i limunov sok)
  • 1-2 dl ulja (hladno ceđeno suncokretovo ili od koštica grožđa)

Priprema:

1. U teglu stavite sve sastojke osim ulja.

2. Blendirajte štapnim mikserpm koji ste ubacili skroz do dna tegle.

3. Posle 30 sekundi smesa treba da se zabeli te polako dodajte ulje.

4. Sve vreme miksajte, a lje dodajte malo-pomalo.

5. Kad dobijete majonez, doterajte ukus ako je potrebno.

6. Teglu zatvorte teglu i ostavite u frižider da se ohladi.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike