aktuelno

Šta kažu iskusni pekari: Da li uvek treba zagrejati rernu pre pečenja?

15.01.2024

15:31

0

Autor: K. O.

Vreme je da razrešite sve dileme

Šta kažu iskusni pekari: Da li uvek treba zagrejati rernu pre pečenja?
Copyright Freepik

Kada pripremate razne đakonije u rerni, najčešće unapred uključite rernu da se zagreje na željenu temperaturu.

I verovatno spadate u red domaćica koje ovaj korak obavljaju rutinski, ne razmišljajući zbog čega je to tako.

Za početak, važno je da znate da zagrevanje rerne igra ključnu ulogu u aktivaciji različitih procesa tokom pečenja. Na primer, pretvara lisnato testo u ukusno lisnato pecivo, stvara hrskavu koru na pitama i pokreće drugi deo dejstva praška za pecivo.

Svaka kategorija peciva zahteva različite reakcije aktivirane toplotom.

Kolačići i keksići

Reakcije na nedovoljno zagrejanoj rerni zavise od vrste peciva koje pripremate. Kolačići se, na primer, mogu previše raširiti i postati suvi ukoliko se peku u hladnoj rerni. Razlog je u tome što se kolačići oslanjaju na početnu toplotu koja pomaže da zadrže svoj oblik dok se mast u testu topi i širi.

Šta kažu iskusni pekari: Da li uvek treba zagrejati rernu pre pečenja?Freepik
 

Torte i kolači

Torte i kolači takođe zahtevaju dovoljno toplote pri početku pečenja. Toplota je od suštinskog značaja za širenje vazdušnih džepova u testu, čime se obezbeđuje porast i mekoća. Bez ovog početnog toplotnog impulsa, kolači mogu postati gusti i ravni, a kora će biti deblja nego što je poželjno kod torti.

Hleb i peciva sa kvascem

Kada je u pitanju pečenje hleba ili peciva sa kvascem, prethodno zagrevanje rerne je ključno. Toplota stimuliše jačanje kvasca pre nego što dođe do njegove termičke smrti, čime se obezbeđuje lep porast testa. Ovaj proces, poznat kao aktivacija u rerni, doprinosi ukusu i teksturi hleba, a nedostatak početne toplote može rezultirati neaktiviranim kvascem, vlažnim testom i neželjenim rezultatima.

Šta kažu iskusni pekari: Da li uvek treba zagrejati rernu pre pečenja?Profimedia
 

Pite i lisnato testo

Za pite i lisnato pecivo, nedovoljno zagrejana rerna može dovesti do mokrih pita i spljoštenih peciva okupljenih u bazenu rastopljenog putera. Stoga, da biste postigli savršene rezultate prilikom pečenja, preporučuje se da pravilno zagrejete rernu pre nego što započnete svoje kulinarske poduhvate.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike