Recept dana: Medena srca s prelivom od čokolade, da dom već zamiriše na prazničnu atmosferu

21.12.2023

07:56

0

Autor: V. I.

Neodoljiva poslastica koja će zadovoljiti i najzahtevnija nepca

Recept dana: Medena srca s prelivom od čokolade, da dom već zamiriše na prazničnu atmosferu
Medeno srce - Copyright Foto: Printskrin instagram

Uživajte u slastima domaće kuhinje s našim neodoljivim receptom za medeno srce! Ova poslastica sjedinjuje savršeni sklad meda, orašastih plodova i čokolade, pružajući vam pravu poslasticu koja će osvojiti sva srca.

Začinite svoje medeno srce posebnom mešavinom začina za medenjake, koju možete sami napraviti. Cimet, đumbir, muskatni oraščić, karanfilić, biber u zrnu i anis stvaraju savršenu simfoniju ukusa, dodajući bogatstvo i toplinu testu.

Profimedia
 

Priprema testa je jednostavna, a rezultat je mekano, elastično testo koje će lako zadržati oblik srca. Pecite ih u rerni dok ne postanu blago zlatne boje, a vaša kuhinja će zamirisati neodoljivim mirisom medenjaka.

Ova poslastica nije samo ukusna, već i izuzetno dekorativna. Smestite je u limenu kutiju i čuvajte je na sobnoj temperaturi. Prvih nekoliko dana srca će biti blago tvrđa, ali kako vreme prolazi, postaće sve mekša i sočnija.

Isprobajte ovaj recept i podelite ljubav u obliku medenog srca sa svojim najmilijima. Vaša kuhinja neće samo mirisati na praznike, već će i ukrašena medenjacima postati pravo malo carstvo slatkog uživanja!

Profimedia
 

Vreme pripreme:

  • 50 minuta

Sastojci:

  • 400 g glatkog brašna
  • 50 g mlevenih oraha
  • 2 kašike začina za medenjake (gotov ili napravite sami)
  • 80 g putera
  • 120 g šećera
  • 160 g meda
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • 2 jaja
  • 150 g džema od šljiva
  • 250 g crne čokolade
  • 1 kašika ulja

Začin za medenjake:

  • 3 kašike cimeta
  • 3 kašike đumbira u prahu
  • 1/2 kašike mlevenog muskatnog oraščića
  • 1/2 kašike mlevenih karanfilić
  • 1/4 kašike mlevenog bibera u zrnu
  • 1 kašika anisa

Priprema:

1, Ako pravite začin za medenjak, pomešajte sve sastojke i sameljite ih u mlinu za kafu.

2. U šerpi zagrejte puter, šećer i med uz stalno mešanje sve dok se šećer ne rastvori. Sklonite s vatre, dodajte sodu bikarbonu i dobro promešajte. Smesa treba da se zapeni i naraste.

3. Odmah dodajte u činiju sa brašnom i dobro izmešajte varjačom.

4- Ubacite jaja i nastavite da mešate dok ne dobijete meko i glatko testo - ono će u početku biti lepljivo, ali kada se malo ohladi postaće elastično i lako ćete ga oblikovati.

5. Testo prebacite na pobrašnjenu podlogu i razvucite na debljinu od 3 mm pa kalupom vadite srca ili neke druge oblike koje volite.

6- Prebacite ih u pleh obložen pek-papirom i stavite u rernu zagrejanu na 165 stepeni  na 5-7 minuta. Izvadite pleh, ostavite 2 minuta srca da se prohlade pa prebacite na rešetku. Ponovite proces dok ne utrošite testo.

7. Zagrejte džem od šljiva. Zalepite dva i dva srca i ostavite da se džem stvrdne.

8. Čokoladu iseckajte i otopite s uljem. Umočite srca s obe strane u čokoladu i ređajte na rešetku da se čokolada stvrdne.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike