Jedite što više svežeg povrća! Imamo četiri fantastična preliva za salate

21.10.2020

12:14 >> 13:42

0

Autor: Z. A.

Sad je vreme da jačate imunitet na sve moguće načine

Jedite što više svežeg povrća! Imamo četiri fantastična preliva za salate
Copyright Pixabay

Ako je sastavni deo svakog vašeg obroka, pa i doručka, neka salata, odnosno povrće, na pravom ste putu. To znači da vodite računa o ishrani, a samim tim i o zdravlju. Povrće je najbolje jesti u svežem stanju, jer tako iz njega uspevate da iskoristite sve dobre nutrijente, vitamine, minerale i vlakna. Nedavno samo vam dali recept za fantastičnu Valdorf salatu s grilovanom piletinom, koja je  dodavanjem mesa postala obrok-salata, a sada vas podstičemo da jedete što viće povrća i zeleniša.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Danas je Međunarodni dan kuvara, a oni žele da nauče decu kako da se zdravije hrane

Svaka salata postaje malo gastronomsko remek-delo uz dobar preliv ili dresing.

Univerzalni umak za salatu

Sastojci:

2 kašike ulja
2 kašike sirćeta ili limunovog soka
1 manja glavica crnog luka
1 kašičica začinskih
malo soli, bibera i šećera

Priprema

Umutite ulje i sirće, dodajte sitno seckani crni luk, usitnjene začinske trave, soli, bibera i šećera. Po želji možete koristiti maslinovo ili bademovo ulje ili pak ulje od koštica grožđa, po mogućnosti hladno ceđena. Sirće može biti voćno, vinsko ili jabukovo, a začinsko bilje peršun, mirođija, timijan, origano, bosiljak…

Pixabay

Preliv sa renom i majonezom

Sastojci:

125 g majoneza
2 kašike kisele pavlake
2 kašićice narendanog rena
na vrh noža šećera

Priprema
Pomešajte majonez, pavlaku i rendani ren, te dodajte na vrh noža šećera.

Preliv za zelenu salatu

Sastojci:

1/2 šolje ulja

sok 1 srednjeg limuna
1 kašika crnog vina
1 kašičica senfa
1 kašika meda
1 čen belog luka
malo bibera

Priprema
Dobro umutite sve sastojke i prelijte zelenu salatu.

Pixabay

Preliv s pavlakom

Sastojci:

2 kašike ulja
2 kašike soka limuna
2 kašike kisele pavlake
1 čen belog luka
malo soli i bibera
1 kašika seckanog peršuna

Priprema
Pomešajte ulje, sok limuna i pavlaku, pa dodajte izgnječen čen belog luka, a zatim i so i iseckani peršun.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Srpski kuvar

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike