Pripazite malo: Ovi dodaci jelima imaju najgori uticaj na šećer u krvi

30.09.2022

04:47

0

Autor: D. R.

Obavezno čitajte sastav proizvoda

Pripazite malo: Ovi dodaci jelima imaju najgori uticaj na šećer u krvi
profimedia-0665629798 - Copyright Profimedia

Stres, nedostatak sna i ishrana su glavni faktori rizika za povećanje nivoa šećera u krvi. Neke dodatke jelima bi naročito trebalo da izbegavate kako biste sprečili ovaj zdravstveni problem.

- Kao i većina prehrambenih proizvoda, naizgled obični začini mogu sadržati veliku količinu šećera. Iz tog razloga je važno uvek pročitati sastav. Ukoliko vidite da se u proizvodu nalaze sirup, dekstroza ili melasa, nemojte ga kupovati - rekla je nutricionistkinja Laura Burak za magazin "Eat This, Not That".

Dakle, dodatke jelima koje bi trebalo da izbegavate su:

Kečap

- Većina kečapa na tržištu sadrži dodatni šećer, obično u obliku kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze - objasnila je Burak.

Poznato je da konzumiranje kukuruznog sirupa dovodi do gojaznosti, otpornosti na insulin i dijabetesa.

- Dakle, pripazite na izvore šećera i obavezno proverite koliko grama šećera je u kečapu koji planirate da kupite - dodala je.

Unsplash
 

Senf

Obratite pažnju jer proizvođači često stavljaju šećer u senf kako bi poboljšali njegov ukus. U poslednje vreme senf sa medom postaje sve popularniji, ali ni on nije naročito dobar za zdravlje.

- Može vam se učiniti da je senf s medom zdraviji, ali je to daleko od istine. Med je samo 'izgovor' za dodavanje još veće količine šećera u proizvod - ispričala je.

Prelivi za salatu

Sve vrste preliva za salatu koje možete pronaći u supermarketima su nezdrave jer umanjuju nutritivnu vrednost zdravog obroka. Nutricionistkinja smatra da je najbolja opcija da sami napravite preliv jer ćete samo tako biti sigurni da nema velike količine šećera.

Profimedia
 

Terijaki sos

Pored šećera, ovaj sos sadrži i aditive poput kukuruznog skroba i kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze, koji, naravno, negativno utiču na nivo šećera u krvi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike