Koji je najbolji i najbezbedniji način za odmrzavanje piletine - u mikrotalasnoj, frižideru ili u vodi?

13.11.2023

14:41

0

Autor: K. O.

Samo ukoliko je lepo odmrznuto skuvaće se ravnomerno i biće ukusno

Koji je najbolji i najbezbedniji način za odmrzavanje piletine - u mikrotalasnoj, frižideru ili u vodi?
Pileći file - Copyright Freepik

Pravilno odmrzavanje piletine je važna faza pripreme hrane. Saznajte kako bezbedno odmrznuti pileći file ili batake u mikrotalasnoj pećnici, frižideru ili u vodi.

Odmrzavanje mesa obezbeđuje ravnomerno kuvanje. Kuvanje smrznute piletine može vam ostaviti spoljašnjost koja je kuvana i centar koji možda nije, što znači da može da sadrži štetne bakterije.

Koji je najbolji način za odmrzavanje piletine?

Postoji nekoliko sigurnih načina za odmrzavanje piletine. Ako vreme nije ograničenje, možete je ostaviti u frižideru preko noći. Inače, odmrzavanje piletine u mikrotalasnoj pećnici ili stavljanjem u hladnu vodu su brže opcije.

Sledite ovaj jednostavan vodič za izbor bezbednih metoda koje se odnose na odleđivanje filea ili bataka, a ne celog pileta.

Pixabay
 

1. Kako odmrznuti piletinu u frižideru

Može potrajati malo duže, ali odmrzavanje piletine u frižideru je najsigurniji i najpreporučljiviji metod. Obavezno planirajte unapred ako želite to da uradite, imajući u vidu koliko dugo se vaša piletina odmrzava.

  •     Stavite piletinu u veliku zatvorenu kesu.
  •     Neka bude na tanjiru ili u činiji kako biste sprečili da sokovi iscure na drugu hranu i da je pokvare.
  •     Ostavite tanjir na dnu frižidera oko 5 sati, ali idealno preko noći.

Nakon što se odmrzne ovim metodom, piletinu možete čuvati u frižideru do 24 sata pre upotrebe.

2. Kako brzo odmrznuti piletinu u vodi

Odmrzavanje piletine u hladnoj vodi je najbrži i jednostavan način. Postoji nekoliko važnih koraka koje treba pratiti:

  •     Stavite piletinu u kesu tako da voda ne može da uđe i kontaminira piletinu.
  •     Stavite kesu u veoma veliku posudu za mešanje ili čistu posudu za pranje.
  •     Napunite posudu hladnom vodom i potopite kesu u nju. Uverite se da je voda hladna – korišćenje tople ili tople vode nije bezbedno i podstaći će rast bakterija na živini.
  •     Menjajte vodu svakih 30 minuta.

U zavisnosti od toga koliko piletine koristite, piletina će se odmrznuti u različito vreme. Otprilike za 500 g piletine biće potrebno oko sat vremena da se odmrzne, ali proverite svoju piletinu i, ako se nakon ovog vremena nije odmrznula, nastavite sa metodom. Kuvajte piletinu odmah nakon odmrzavanja.

Printscreen / Youtube / Serious Eats
 

3. Kako odmrznuti piletinu u mikrotalasnoj

Popularan način odmrzavanja piletine je korišćenje mikrotalasne pećnice, brzo je i lako. Morate biti posebno oprezni kada odmrzavate u mikrotalasnoj pećnici, jer ako je ostavite tamo predugo ili na pogrešnoj postavci, piletinu može učiniti nebezbednom za jelo.

  •     Stavite piletinu na tanjir za mikrotalasnu pećnicu (jedan ili dva komada istovremeno) i koristite postavku za odmrzavanje jedan po jedan minut.
  •     Obavezno nastavite da proveravate piletinu da biste procenili da li se odmrznula ili ne.

Posebno pazite da ne ostavljate piletinu u mikrotalasnoj pećnici predugo jer ne želite da piletina počne da se kuva. Zapamtite, kada koristite ovaj metod, piletinu morate kuvati odmah nakon odmrzavanja.

Kako znati kada je piletina pravilno odmrznuta

Da biste proverili da li je vaša piletina dobro odmrznuta, isecite mali prorez na najdebljem delu prsa ili butina. Ubacite prst - meso treba da bude mekano i da ne ostanu kristali leda. Ako osetite kristale leda ili je meso čvrsto, moraćete da nastavite sa odleđivanjem.

Pixabay
 

Možete li ponovo zamrznuti odmrznutu piletinu?

Ako ste odmrznuli piletinu u frižideru, onda je bezbedno ponovo zamrznuti u roku od 1-2 dana nakon odmrzavanja. Međutim, ovo može ugroziti kvalitet piletine.

Ako je odmrznuta u mikrotalasnoj pećnici ili u hladnoj vodi, mora se odmah kuvati i ne sme se ponovo zamrzavati, piše bbcgoodfood.com.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike