Koliko je opasno i samo jedno razbijeno jaje u pakovanju - šta bi trebalo da uradimo?

20.08.2021

12:50 >> 13:04

0

Autor: D. R.

Nije retkost da pri kupovini jaja u marketima naletimo na neko napuklo

Koliko je opasno i samo jedno razbijeno jaje u pakovanju - šta bi trebalo da uradimo?
Copyright Pexels

U gotovo svakom pakovanju jaja bar jedno je razbijeno. Jaje, kažu, zaradimo za dva minuta, ali sa napuklim, na ovim temperaturama, možemo dobiti i nešto što nam nikako ne treba.

Sigurno ste nekada u supermarketu naišli na razbijeno jaje u kutiji. Ta jaja mogu biti veoma opasna, upozoravaju stručnjaci.

Pročitajte još

– Jaja nakon njihovog klasiranja i pakovanja ne smeju da se dodiruju, a ako u kutiji postoji samo jedno jaje koje ne zadovoljava standarde pakovanje se vraća. Prema tome, naši potrošači ne bi trebalo da uzimaju jedno jaje i prebacuju ga iz jedne kutije u drugu, nego se cela kutija vraća proizvođaču. Oni mogu da uzmu drugu kutiju sa svih deset jaja, ili koliko ih već ima, koja su potpuno intaktna, nepromenjena i nemaju nikakva oštećenja. Jedino tako potrošač je potpuno siguran da uz jaja neće dobiti i neku infekciju – kaže dr Dejan Krnjaić sa Fakulteta veterinarske medicine.

Pexels

Grčevi u stomaku, povišena temperatura, malaksalost, najčešći su simptomi salmonele.

– Salmonela je bakterija koja se dobija konzumiranjem hrane koja je kontaminirana a nedovoljno termički obrađena, i najčešće je reč o namirnicama životinjskog porekla – mesu, mesnim prerađevinama, mleku i mlečnim proizvodima, a pogotovo jajima i proizvodima od jaja – objašnjava dr Sonja Giljača, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Pexels

– Pored salmonele, i neke druge bakterije mogu da uđu u jaje, poput kampilobaktera i drugih mikroorganizama koji mogu biti uzrok kvara jajeta. U tom slučaju jaje je promenjeno i po izgledu i po mirisu. Međutim, salmonela nekada može da bude prisutna a da jaje na prvi pogled deluje potpuno upotrebljivo, i u tom slučaju možete da dobijete infekciju – ističe dr Krnjaić.

Pri kupovini jaja svaki potrošač treba da proveri da li su sva cela, a ukoliko nisu, treba da uzme drugu kutiju. Napukla jaja nikako ne treba dodirivati, prenosi RTS.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike