Recept dana: Mille Crepe ili torta od hiljadu palačinki - slatko zadovoljstvo na francuski način

11.07.2023

07:48

0

Autor: K. B.

Gâteau Mille Crêpes je klasična francuska torta koja se prevodi kao "torta od hiljadu palačinki"

Recept dana: Mille Crepe ili torta od hiljadu palačinki - slatko zadovoljstvo na francuski način
Copyright Profimedia

Recept za ovu tortu kombinuje tanke slojeve palačinki sa bogatom kremom od vanile, stvarajući jedinstvenu i neodoljivu kombinaciju ukusa i tekstura.

Svakim zalogajem, osetićete delikatnost i raskoš ovog francuskog kulinarskog remek-dela. Neka vas ova torta odvede na putovanje kroz bezbroj nežnih palačinki i zadovoljstvo koje pruža svaki sloj.

Vreme pripreme:

  • oko 120 minuta

Sastojci:

Za palačinke:

  • 4 kašike neslanog putera, otopljenog, pa malo ohlađenog
  • 4 velika jaja
  • 1 šolja brašna od hleba
  • 1 šolja mleka
  • 1/4 šolje javorovog sirupa B kategorije
  • 1/4 kašičice morske soli
  • Puter za tiganj

Za kremu od testa:

  • 1/2 šolje punomasnog mleka
  • 3 cela jaja
  • 1/2 šolje javorovog sirupa B kategorije
  • 1/4 šolje kukuruznog skroba
  • 1 kašika škotskog viskija
  • 1/2 šolje slatke pavlake
  • 1/2 kašike šećera u prahu

Za završetak:

  • 2 kašike kristalnog šećera
Profimedia
 

Priprema:

1. Stavite otopljeni puter i jaja u blender i mutite dok se ne sjedine. Dodajte brašno, mleko, javorov sirup i so u blender i mutite dok ne dobijete glatku smesu. Ostavite u frižideru preko noći.

2. Zagrejte tiganj sa debelim dnom prečnika 9 inča na srednje niskoj temperaturi dok se ne zagreje. Namastite tiganj puterom, a zatim obrišite višak putera ubrusom. Površina tiganja treba biti glatka, ali ne sme biti ostataka putera.

3. Dodajte 2 kašike smese u sredinu tiganja i brzo izvrtite tiganj da biste dobili palačinku veličine dna tiganja. Ako se smesa stvrdne pre nego što je raširite, tiganj može biti previše vruć. Pokušajte da držite tiganj van ringle nekoliko sekundi pre nego što dodate smesu.

4. Kada gornja strana palačinke više ne izgleda vlažna, spremna je za okretanje. Koristite ugao spatule da podignete ivicu, a zatim pažljivo koristite prste i spatulu da odvojite i okrenete palačinku. Ivica palačinke treba biti dovoljno suva da ne bude previše vruća, ali pazite da se ne opečete o tiganj.

5. Palačinki treba samo 15-20 sekundi na drugoj strani da se potpuno ispeče. Prebacite pečenu palačinku na tanjir (stavljajte palačinke jednu na drugu da se ne bi osušile) i nastavite praviti ostale palačinke. Ako premaz protiv lepljenja na vašem tiganju nije oštećen, neće vam trebati dodatni puter, ali ako se palačinke počnu lepiti za tiganj, namastite tiganj.

6. Napravite kremu dok se palačinke potpuno ohlade. Stavite mleko, jaja, javorov sirup i kukuruzni skrob u blender i mutite dok ne dobijete glatku smesu. Sipajte smesu u posudu sa debelim dnom i zagrevajte na srednje niskoj temperaturi, stalno mešajući dok se ne zgusne (160 stepeni F ili 71 stepen C). Odmah sklonite kremu sa vatre, a zatim dodajte škotski viski.

7. Ostavite kremu da se potpuno ohladi. Možete ubrzati proces stavljanjem posude sa kremom u posudu sa ledenom vodom i mešanjem kreme.

8. Umutite slatku pavlaku, a zatim dodajte šećer u prahu kada pavlaka počne da formira mekane vrhove. Nastavite mućenje dok se ne formiraju čvrsti vrhovi, ali pazite da ne previše mutite pavlaku jer će se mast početi odvajati.

9. Pažljivo umešajte umućenu pavlaku u ohlađenu kremu koristeći spatulu. Ako je krema previše retka, stavite je u frižider da se stegne.

10. Da biste sastavili tortu, stavite palačinku na ravni tanjir ili posudu za posluživanje, zatim ravnomerno nanesite sloj kreme debljine palačinke. Ako sloj kreme bude previše tanak, neće biti dovoljno kreme u torti. Ako bude previše debeo, torta neće zadržati oblik prilikom sečenja. Trebalo bi da imate dovoljno kreme, pa se ne brinite da će vam je ponestati, ali nemojte pokušavati sve da je potrošite.

11. Nastavite slojevito ređanje, čuvajući najlepšu palačinku za gornji sloj. Kada sastavite tortu, prekrijte je i stavite u frižider najmanje 4 sata ili preko noći da se vlažnost krema ravnomerno rasporedi po palačinkama.

12. Za završetak torte, pospite 2 kašike kristalnog šećera ravnomerno po vrhu torte (kroz žičanu cediljku će biti lakše). Koristite kuhinjski plamenik da karamelizujete šećer. Važno je da to uradite brzo, inače će krema ispod početi da se topi. Držite plamenik pod uglom od 90 stepeni u odnosu na vrh torte, zatim koristite malu kružnu pokretljivost, krećući se oko torte da biste ravnomerno karamelizovali šećer, a da ne opečete tortu.

13. Isecite i odmah poslužite.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike