Volite kafu sa bubašvabama? Svejedno, verovatno je već pijete prema rečima doktora Raja (VIDEO)

09.03.2023

19:09

0

Autor: K. O.

Zato je bolje da birate onu koja je u zrnu umesto mlevene

Volite kafu sa bubašvabama? Svejedno, verovatno je već pijete prema rečima doktora Raja (VIDEO)
Kuvanje kafe - Copyright Profimedia

Doktor Karan Raj do sada je zaradio silne miliona pregleda deleći zanimljive i neobične klipove na TikToku. Već je razotkrio brojne istine i zablude, a sada je vaskoliku javnost obavestio da ako piju prethodno mlevenu kafu, velika je verovatnoća da će popiti i komadiće bubašvaba.

- Prethodno mlevena kafa, poput one u većini prodavnica, sadrži mlevene bubašvabe. Određeni procenat zrna kafe zarazi se bubašvabama i drugim insektima. Obično se ne mogu potpuno preraditi, pa se samo ispeku i samelju sa zrnima kafe - objasnio je.

A da je to dobro poznato inspekciji svedoči i podatak da većina nadležnih tela za kontrolu dopušta određeni procenat delova insekata u našoj hrani. A da nije sve crno, unećete proteine kroz bubašvabe, teši nas dr Raj.

Ipak, to baš i nije dobro za sve.

- Ako ste alergični na bubašvabe, klonite se prethodno mlevene kafe - naveo je on u video snimku.

 

@sarahsweetheart #stitch with @dr.karanr #greenscreen I don’t know how I feel about COFFEE NOW 😳🤔🥺 #comedy #coffee ♬ Steven Universe - L.Dre

 

Radije birajte kafu u zrnu

A da dr Rad ne priča bezveze svedoči i to što je sa njim saglasan i profesor biologije sa Univerziteta Montana Daglas Emlen, koji kaže da je nakon godina proučavanja insekata i njihovih odnosa s ljudima, jedan od njegovih starijih profesora postao jako alergičan na bubašvabe.

Nije mogao da dodirne tog insekta, a da ne dobije reakciju, a slične je simptome imao i kada je pio kafu od prethodno mlevenih zrna.

Kad je otkrio zašto, rekao je da je mlevena kafa prerađena iz ogromnih gomila zaliha kave, koje je gotovo nemoguće zaštititi od ovih upornih insekata.

Printscreen/YouTube/wired
 

Američki standardi dopuštaju da zrna kafe sadrže čak 10 odsto "prljavštine i insekata". Otkriće doktora Raja bilo je dovoljno da uplaši njegove gledaoce.

"Mogao je da prođe ceo život, a da to nisam saznao", rekao je neko u komentarima.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike