Ukoliko brzo ispijate kafu, ovo prosto morate da znate

04.02.2023

05:42

0

Autor: Z. A.

Kafa se, uz vodu, smatra najpopularnijim pićem na svetu

Ukoliko brzo ispijate kafu, ovo prosto morate da znate
Turkska kafa 2 - Copyright Pixabay

Prema izveštajima Britanskog udruženja za kafu, dnevno se popije oko dve milijarde šoljica kafe. Osim što povećava energiju, kafa nudi nekoliko drugih prednosti, uključujući skok raspoloženja, bolje atletske performanse, podstiče probavu... puna je zdravih antioksidansa za koje se zna da se bore protiv upale i učestvuju u regulaciji metabolizmna.

Ipak, koliko god je voleli prilikom počinjanja dana, može da ima neke nuspojave, posebno kada je brzo popijemo.

Da li imate mučninu posle kafe

Ako vam kafa izaziva mučninu, možda je pijete prebrzo.

U slučaju da vam je potrebno brzo povećanje energije, možda ćete odlučiti da popijete šoljicu crne kafe brzo. Ali konzumiranje ovih napitaka u kratkom vremenskom periodu može da bude loša ideja. Našem telu je potrebno da odvoji vreme da obradi kofein.

Pixabay
 

Polako ispijanje takođe znači da ćte imati više vremena da primetite efekte kofeina.
Prema Healthlineu, prekomerna konzumacija kofeina može da dovede do drhtanja, ubrzanog rada srca i anksioznosti. Pijuckanje napitaka takođe može da bude bolje za vaš probavni sistem.

- Državanjem napitka u ustima malo duže pre gutanja – tj. uzimanjem malih gutljaja – vaša pljuvačka ima više vremena da dođe u kontakt sa tečnošću, što može da bude korisno sa gastrointestinalnog stanovišta - objašnjava Medi Paskuarielo, dijetetičar, za Well Good.

Ona je dodala da gutanje kafe takođe može dovesti do gutanja vazduha, što može izazvati simptome kao što su „naduvenost, gasovi, mučnina, podrigivanje ili bol“.

Pixabay
 

Kako da uživate u kafi bez neprijatnosti

Ako želite redovno da pijete kafu, ali ne želite da se osećate anksiozno ili da "uznemiravate" stomak, za početak je potrebno da usporite.

- Rekla bih da ćete verovatno iskusiti najbolju ravnotežu smanjenja neželjenih efekata, ako popijete šolju kafe u roku od 15 do 30 minuta - ističe dr Medi.

Takođe najbolje je da pre nego što popijete kafu odvojite vremena da nešto pojedete.

Pixabay
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike