Recept dana: Švarcvald torta

05.10.2020

06:08 >> 06:38

0

Nismo sigurni da je receptura originalna, ali je provereno dobra

Recept dana: Švarcvald torta
Copyright Profimedia

 

Iako nije poznato kako i kada je nastala, ovo je jedna od najpoznatijih nemačkih poslastica. „Schwarzwälder Kirschtorte“ Englezi zovu „Black Forest Cake“, a iako u nazivu nosi reč Švarcvald, torta nije dobila ime po planini Švarcvald, u čijem podnožju izvire Dunav, već po višnjevači koja je ponos tog područja (Schwarzwälder Kirsch(wasser)). Tim likerom se po originalnoj recepturi natapaju kore i zato torta ima čuvenu karakterističnu aromu.
Iako svako za svoju Švarcvald toru kaže da je originalna, mi ne znamo da li je ovo original, ali provereno je dobra.

Za koru:

  • 4 jajeta
  • 250 g šećera
  • ekstrakt vanile (ili 1 kesica vanilin šećera)
  • 340 g brašna
  • 100 g kakaoa
  • 150 g putera
  • 2 ravne kašičice praška za pecivo
  • 2 ravne kašičice sode bikarbone
  • 2 kisele pavlake

Za filovanje:

  • 50 g (ili 100 g) šećera
  •  1 l slatke pavlake
  • 250 g tamne čokolade
  • oko 350 g višanja
  • sok od višanja (pakovanje zaleđenih)

Za ukrašavanje:

  • komadići čokolade
  • kandirane višnje (ili trešnje)

 

Priprema:
1.
Belanca odvojite od žumanaca i umutite ih u čvrst sneg postepeno dodajući 150 g šećera.

2. U drugoj posudi dobro umutite i žumanca sa preostalim šećerom i vanilom, ubacite kiselu pavlaku, pa postepeno dodajte brašno, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, te otopljeni puter. Mešajte dok smesa ne postane gusta. Ručno, varjačom, umešajte sneg od belanaca.

3. Izlijte smesu u četvrtasti ili okrugli kalup (26 cm) i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta. Zabodite čačkalicu tokom pečenja da vidite da li je pečeno. Ohladite koru i presecite je poprečno na tri jednake kore.

4. Za fil u slatku pavlaku dodajte šećer i umutite je u čvrst sneg.

5. Prvu od tri kore dobro natopite sokom od višanja, ravnomerno poređajte oceđene višnje, narendajte preko crnu čokoladu, premažite filom od slatke pavlake, poklopite sledećom korom, ponovite postupak i to učinite i sa trećom. Malo pritisnite dlanovima.

6. Premažite celu tortu slatkom pavlakom, te ukrasite rendanom čokoladom i kandiranim višnjama (ili trešnjama).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike