Neverovatno! Pogledajte šta će BMW koristiti za pogon električnih automobila

13.11.2021

10:55

0

"Nadamo se da ćemo proširiti ovaj napredni model u budućnosti"

Neverovatno! Pogledajte šta će BMW koristiti za pogon električnih automobila
bmw-918408_1280 - Copyright Pixabay

BMW je najavio da će proširiti saradnju s mlečnim farmama u sklopu projekta obnovljive energije. U saradnji s California Bioenergy (CalBio), proizvođač automobila sarađuje s farmama mleka da bi proizveo električnu energiju koja se može koristiti za pogon električnih vozila.

Nemački proizvođač će sarađivati s 'Bar 20 Dairy' na novoj, klimatski pametnoj mlečnoj tehnologiji sledeće generacije koja metan iz stajskog đubriva pretvara u električnu energiju. Takođe pomaže da se smanje emisije metana. Proizvedena energija će rezultirati smanjenjem emisija ekvivalentnim pogonu preko 17.000 EV-a godišnje, prenosi Jutarnji.hr.

Mlečna farma Bar 20 je jedinstvena po tome što njena tehnologija gorivih ćelija stvara obnovljivu električnu energiju na licu mesta. Visoko efikasni sistem stvara dvostruko više električne energije od konvencionalnih generatora uz korišćenje iste količine biogasa. A budući da ne samo da hvata energiju koja bi inače otišla u otpad, već bi u stvari bila štetna za okolinu, smatra se jednim od najčistijih izvora energije u državi.

- Nadamo se da ćemo proširiti ovaj napredni model u budućnosti, donoseći više ulaganja u biodigester farme širom SAD-a, nastavljajući da pružamo čistu energiju vozačima električnih vozila - rekao je Adam Langton, upravnik 'Connected Mobility' energetskih usluga u BMW-u Severna Amerika. Uz prednosti za okolinu, projekat je još jedan izvor prihoda za poljoprivrednike i omogućava BMW-u stvaranje pozitivnih ekoloških rezultata.

- Ujedinjavajući najbolju tehnologiju iz Silicijumske doline s najboljom tehnologijom iz Centralne doline, zaista radimo nešto posebno za Kaliforniju - rekao je N. Ross Buckenham, izvršni direktor CalBio-a. "

"Ovaj ultra čist biogas se na mlečni, samoproizvodni energetski sistem proširuje od malih do velikih mlekara".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Jutarnji.hr

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike