Prvi je eksplodirao, a danas je bez njega saobraćaj nezamisliv: Kada je nastao semafor?

18.01.2021

09:31 >> 08:40

0

Prvobitna verzija semafora nastala još pre današnjih automobila

Prvi je eksplodirao, a danas je bez njega saobraćaj nezamisliv: Kada je nastao semafor?
Copyright Pixabay

Kada naiđete na raskrsnicu u kojoj je pokvaren semafor, shvatite koliki je haos i zašto je neophodno da se uredi saobraćaj i pravo prvenstva. A da li ste se zapitali kada je nastao semafor i ko je tvorac tog genijalnog izuma bez kog ne možemo da zamislimo saboraćaj i život u gradu.

Prvi semafor postavljen je 1868. godine u Londonu, ispred zgrade Parlamenta. Po uzoru na železničke, britanski inženjer Džon Pik Najt smislio je ovu vrstu signalizacije za drumski saobraćaj – crveno svetlo znači “stop,” dok je zeleno ukazivalo na oprez. Taj prvi semafor je, dakle, smišljen pre nego što su ulicama većih gradova počeli da se kreću autoobili nalik današnjima, još u vreme konjskih zaprega.

Pošto je ovaj semafor radio na plin, već naredne godine je eksplodirao , a nesrećni policajac koji ga je ručno pokretao zadobio je lakše povrede.

A kada je nastao semafor poput današnjeg?

Mišljenja i dalje nisu potpuno usaglašena, te se koplja lome oko nekoliko američkih pronalazača. Izvesno je da je po zamisli policajca Lestera Vajera 1912. godine postavljena signalizacija u Solt Lejk Sitiju u saveznoj američkoj državi Juta. I dalje su to bili semafori koji su imali samo crveno i zeleno svetlo.

A na jednoj raskrsnici u Detroitu u Mičigenu 1920. godine postavljena su četiri semafora koja su imala i dodatno treće svetlo – žuto.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike