EU propisi: Znate li čemu služe minijaturni poklopci na prednjoj i zadnjoj strani auta

23.05.2024

15:37

0

Autor: V. I.

Ovi poklopci, iako mali i često neprimetni, predstavljaju ključni deo opreme svakog vozila

EU propisi: Znate li čemu služe minijaturni poklopci na prednjoj i zadnjoj strani auta
Copyright Profimedia

Ako se malo zagledate u svaki automobil novije proizvodnje, zapazićete na prednjoj i zadnjoj strani mali poklopac koji ima značajnu funkciju. Kada se ovaj poklopac ukloni, ispod se nalazi navoj na koji se pričvršćuje kuka za vuču, obično smeštena u prtljažniku vozila, što čini ovaj deo  ključnim elementom bezbednosne opreme svakog vozila.

Estetski razlozi i sakrivanje kuke

Prethodno su automobili imali vidljiv metalni obruč na zadnjem delu, dok je danas ovaj obavezni deo automobia sakriven iz estetskih razloga. Ovaj dizajn omogućava čistiji izgled vozila dok zadržava funkcionalnost potrebnu za vuču.

Profimedia
 

Propisi Evropske unije

Propisi Evropske unije, sadržani u uredbi 1005/2010, nalažu da svi automobili na tržištu moraju imati ovaj poklopac i mogućnost vuče. Ova uredba, na snazi od 2010. godine, propisuje da sidrište vozila mora podržavati ekvivalent najmanje polovine najveće tehnički dozvoljene mase vozila.

Kuka za vuču: Bezbednost i funkcionalnost

Kuka ili oko ispod poklopca mora omogućiti sigurno spajanje na uže ili šipku za vuču. Ovo osigurava da vozilo može biti bezbedno prevezeno u slučaju nužde, što je ključno za sigurnost vozača i putnika.

Globalna primena

Dok na drugim tržištima, poput Sjedinjenih Američkih Država, ovaj uslov nije obavezan, mnogi proizvođači automobila i dalje ugrađuju ove poklopce kako bi omogućili vuču vozila. Evropski standardi postavljaju visoke zahteve za bezbednost i funkcionalnost vozila, a ovi mali poklopci igraju značajnu ulogu u tome.

Poznavanje funkcije ovih poklopaca može biti od velike pomoći u situacijama kada je vuča vozila neophodna, omogućavajući vozačima da brzo i efikasno reše probleme na putu. Ovi poklopci, iako mali i često neprimetni, predstavljaju ključni deo bezbednosne opreme svakog vozila.

BONUS VDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike