Da vam prolazak kroz kružni tok ne bude vožnja kroz pakao, donosimo jednostavna pravila

29.09.2020

16:20 >> 10:47

0

Postoje bezbedna i efikasna rešenja

Da vam prolazak kroz kružni tok ne bude vožnja kroz pakao, donosimo jednostavna pravila
Copyright Foto: 24sedam/Goran Sivački

Postoje vozači koji od kružnog toka beže kao đavo od krsta i posle priličnog vozačkog staža traže alternativne pravce samo da bi ga izbegli. Sećate se onog urnebesnog snimka koji je postao viralan, kada je čovek u novootvoreni kružni tok u Užicu ušao iz suprotnog smera i napravio neki krug.

On se smatra bezbednim i efikasnim rešenjem u saobraćaju, u Beogradu ga ima na više lokacija, ali je onaj na Slaviji nadaleko čuven. Ipak, ako poštujete neka pravila, vožnja kroz pakao, zvani kružni tok, može vam biti olakšana. I pre nego što dlanovi počnu da vam se znoje na samu pomisao, pročitajte sledeća uputstva.

Stručnjaci navode da su tri ključna momenta u korišćenju kružnog toka – uključenje, kretanje i najzad isključenje.

Pravilo broj 1: Onaj ko je u kružnom toku ima prednost u odnosu na vozilo van kružnog toka, a to je regulisano saobraćajnim znacima.

Pravilo broj 2: Auto u unutrašnjoj traci kružnog toka nema prednost u odnosu na vozilo u spoljašnjoj traci kružnog toka (kada je u pitanju kružni tok sa više traka).

Dodatno objašnjenje: Kada vozilo iz unutrašnje trake odluči da izađe iz kružnog toka, ne sme da “iseče” auto u spoljašnoj traci, već mora da ga propusti (kao da je u pitanju klasično prestrojavanje na putu s dve trake, i to uz davanje migavca).

Pravilo broj 3: Tramvaj uvek ima prednost.

Pravilo broj 4: Izaberite odgovarajuću traku pre nego što uđete u kružni tok.

Dodatno objašnjenje: Ukoliko se kružnom toku približavate putem s više traka, trebalo bi primenjivati logiku, kao i u slučaju klasične raskrsnice. Dakle, ukoliko izlazite na prvom isključenju trebalo bi da u kružni tok uđete desnom trakom i pratite spoljašnju traku do isključenja.

Ukoliko izlazite na poslednjem isključenju, trebalo bi da iz leve trake uđete u unutrašnju traku kružnog toka, a potom se prestrojite na vreme pred izlazak.

Pravilo broj 5: Odlučite gde izlazite iz kružnog toka pre nego što u njega uđete.

Dodatno objašnjenje: Kada ste već u kružnom toku, nema mnogo vremena za premišljanje jer tada može mnogo toga da se dogodi. Neko će vas „iseći,“ neko će naglo prikočiti i eto načina da se izazove udes.

Pravilo broj 6: Koristite migavac.

Dodatno objašnjenje: Koristite migavac kada izlazite iz kružnog toka i kada se prestrojavate iz trake u traku. Prilikom ulaska u kružni tok ne morate da ga koristite, pošto je vaš budući smer kretanja jasan.

Pravilo broj 7: Kada je saobraćajac u kružnom toku poštujte njegove naredbe.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike