I "jugo" je bio luksuzan, ali samo za izvoz: Brošura za američko tržište šokirala čak i Amerikance

18.04.2023

15:21

0

Autor: K. O.

Od drvenog volana pa do brojnih dodataka, kako spolja, tako i unutra

I "jugo" je bio luksuzan, ali samo za izvoz: Brošura za američko tržište šokirala čak i Amerikance
47deab67-7505-448f-a578-e24c4306eed7 - Copyright Printscreen: Facebook/Experian, press, Dan Halperin/Motor1

"Jugići" su definitivno ispisali istoriju u našoj zemlji i mnogima su jedno od lepših sećanja na detinjstvo. I dok je u jednom trenutku to vozilo motorizovalo tadašnju državu, bilo je i njen značajan izvozni proizvod.

Kao najpoznatiji model nekadašnje automobilske istorije, proizveden pre 42 godine (prvi primerak sa trake simbolično je sišao 29. novembra 1980. godine na Dan republike), imao je ogromnu popularnost, "Zastavina" vozila nudila su se i na zapadu Evrope, a kao najveći posao upamćen je izvoz u SAD, s gotovo 150.000 prodatih primeraka.

Neki su ga obožavali, drugi su ga kudili, ali svakako nikada nije važio za luksuzni automobil. Međutim, sada se društvenim mrežama širi brošura modela iz osamdesetih za francusko tržište koja je iznenadila čak i Amerikance.

A oni koji ga se sećaju i pamte čuvenu šalu - kako se proverava da li "jugo" dihtuje: ubaciš mačku, vratiš se za 15 minuta, ako je mačka tu, znači da dihtuje - bili bi šokirani opremom izvoznih primeraka. "Jugo" za izvoz navodno je bio kvalitetnije sastavljen, a na popisu standardne opreme bili su i pojasevi pozadi, zajedno s naslonima za glavu. Brošura tako donosi fotografije modela za američko tržište, a uz fotografiju enterijera stoji informacija kako je oprema bila neverovatna čak i za Amerikance.

 

 

Zapažena prodaja bila je i u Velikoj Britaniji, gde je ponuda opcija bila na zavidnom nivou. Zastava Cars Limited imala je neverovatan popis dodatne opreme, a na njemu su se nalazile brojne dekoracije za spoljašnjost, ali i dodaci poput digitalnog sata, kutije za kasete, dečjih sedišta, pa i drvenog volana, piše Index.hr.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike