„Ford“ vraća još jedno legendarno ime iz prošlosti: Što je „mustang“ bio za Ameriku, on je bio za Evropu

26.03.2023

11:14

0

Autor: Z. A.

Međutim, imamo li razloga za radovanje

„Ford“ vraća još jedno legendarno ime iz prošlosti: Što je „mustang“ bio za Ameriku, on je bio za Evropu
Ford - Copyright Pexels

Auto-industrija ponosi se svojom sadašnjošću, ali izgleda da je mnogo ponosnija na svoju prošlost. Zato malo-malo pa neki automobilski gigant izvuče iz rukava štih koji ga je proslavio.

To sada čini i kompanija „Ford“, ali izgleda da neće to biti ona prava, nostalgična retro priča.

Dakle, nije reč o „mustangu“ koji je osvajao Ameriku, već o modelu koji je volela Evropa, a zove se „ford kapri“.

Atraktivni kupe „ford kapri“ predstavljen je 1968. godine, a zahvaljujući amerikanizovanom izgledu ubrzo je stekao kultni status u Evropi. Nakon penzionisanja imena, „Ford“ nije odustao od kupea, ali nijedan takav model nije postigao značajniji uspeh.

Sada bi „kapri“ trebalo da se vrati u gamu „Forda“. Međutim, nemojte se previše radovati očekujući neki novi sportski kupe. Naprotiv, „Ford“ je već odlučio da ukine klasični automobilski program u Evropi i zadrži samo one povišene (SUV/krosovere), pa ideja o oživljavanju modela „kapri“ ne ide dalje od imena.

U „Fordu“ su, očigledno inspirisani uspehom „pume“, odlučili da ponove recept.

Pexels
Ford kapri

Najnoviji izveštaji govore da će posle „ekplorera“, evropsko tržište dobiti još jedan električni model koji će nositi „Fordovu“ značku a imati „Folksvagenovu“ tehnologiju. To će biti drugi Fordov model zasnovan na MEB mehaničkoj platformi.

U nedavnom intervjuu za britanski „Autocar“, šef evropskog ogranka dizajna Amko Lenarts potvrdio je da je oživljavanje klasičnih imena važna taktika brenda.

On je jasno istakao da retro dizajn nije rešenje i da je potpuno nova interpretacija mnogo interesantnija: - Publika voli što vraćamo poznata imena i dovodimo ih na novu teritoriju.

Ford
Ford kapri

Lenarts je istakao da će novi model doneti dizajnerski iskorak, pre svega zbog toga što su prethodne povratne informacije bile loše.

- Ono što me je stvarno povredilo je to što su govorili da smo dosadni. I to je bio deo u kome sam se zaista angažovao. Rekao sam, OK, moramo da smislimo jedinstvene predloge: dizajn automobila koji je jasno drugačiji, koji nudi jedinstvenu perspektivu koju niko drugi nema - - kazao je Lenarts.

Taj zaokret je najavio „eksplorer“, a sada je u pripremi novi model opisan kao „sportski krosover“.

Pexels
Ford mustang

Lenarts obećava „emotivan“ i čak „seksi dizajn“ i kaže da neće izgledati dosadno. Iako nije potvrdio da je u pitanju „kapri“, sve se više šuška da je „Ford“ odabrao upravo to ime.


Ko zna, možda će se uskoro vratiti „sijera“, „taunus“, pa i „skorpio“.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike